Vad är Finalborg?

Innehållsförteckning

Vad är Finalborg?

Vad är Finalborg?

Lund har många traditioner. En är att våren ska festas in rejält på Valborgsmässoafton. ... Man kan med fog kalla valborgsfirandet i Lund för Sveriges största spontanfest. Kanske är det landets enda ställe där man firar i hela sex dagar, nämligen Skvalborg, Kvalborg, Valborg, Finalborg, Katastrofalborg och Brutalborg.

Vad är Skvalborg?

Studenterna börjar två dagar före valborg, den 28 april med det som kallas ”skvalborg” som dagen efter följs av ”kvalborg” då man ofta har grillfester, lekar och annat under dagen och sedan går ut på nation och festar till morgontimmarna.

Vilka firar Valborg?

Idag firas valborgsmässoafton i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Slovenien, Tjeckien och Tyskland den 30 april eller första maj. I Sverige tänder man bål och sjunger vårvisor, framförallt i studentstäderna är valborg en festlig affär.

Varför firar man Valborg i Uppsala?

Under tidigt 1800-tal började studenterna i Uppsala under kvällen den 30 april att gå upp till Slottsbacken för att se på slättens flammande kasar. De som var sångkunniga tog tillfället i akt; detta var studentsångens födelsetid. Det är bestyrkt att man 1823 framförde sången ”Våren är kommen” intill slottet.

Relaterade inlägg: