Vart kommer klorfluorkarboner ifrån?

Innehållsförteckning

Vart kommer klorfluorkarboner ifrån?

Vart kommer klorfluorkarboner ifrån?

CFC utvecklades av den amerikanske kemisten Thomas Midgley 1928. Man hade då under en tid försökt få fram en ersättare för de köldmedier, främst ammoniak, metylklorid och svaveldioxid, som användes i de allt vanligare kylskåpen för hemmabruk men som ofta var giftiga och/eller brandfarliga.

Var finns klorfluorkarboner?

Exempel på ozonförtunnande ämnen är CFC (klorfluorkarboner) och HCFC (klorfluorkolväten) som kallas för freoner. Freoner finns i t. ex. kyl- och luftkonditioneringsutrustningar och värmepumpsanläggningar.

Vad släpper ut klorfluorkarboner?

Utsläpp av växthusgaser Utöver koldioxid släpper vi ut flera andra växthusgaser. Hit hör främst metan och lustgas, men också ett antal fluorhaltiga gaser, däribland klorfluorkarboner (även kallade CFC eller freoner).

Vad släpper ut freoner?

Under användning av freoner riskerar de att släppas ut i atmosfären. Freoner är växthusgaser och utsläpp av dessa bidrar därmed till ökad global uppvärmning. ... Oavsett var freonerna släpps ut kommer alltså inverkan på växthuseffekten och klimatet vara samma överallt.

Vem uppfann bly i bensin?

Thomas Midgley Jr. Thomas Midgley Jr, född den i Beaver Falls, Pennsylvania, död den 2 november 1944 i Worthington, Ohio, var en amerikansk kemist och uppfinnare.

Hur ser freon ut?

Freon är ursprungligen kemiföretaget DuPonts handelsnamn på köldmedium bestående av olika halogenerade kolväten. Ordet är härlett från engelskans freeze. Utgångspunkten för dessa föreningar är enkla kolväten där någon eller några av väteatomer har ersatts med klor- och/eller fluoratomer.

Relaterade inlägg: