Hur kom kardemumma till Sverige?

Innehållsförteckning

Hur kom kardemumma till Sverige?

Hur kom kardemumma till Sverige?

Riktigt när den kom till Europa är lite oklart men en rimlig gissning är 400-talet eller 300-talet f Kr. Både greker och romare importerade kryddor som kallades kardemumma, men det är inte säkert att det var den kardemumma vi tänker på i dag.

Hur växer kardemumman?

Kardemumma, som blir upp till 70 cm hög som krukväxt, bildar underjordiska stänglar som sprider sig sidledes med hjälp av rotskott och därför kan den delas när den får en viss storlek. Kardemumma, som sällan blommar inomhus, kan köpas året runt.

Hur kom kryddor till Sverige?

Till Norden kom kryddorna med de återvändande korsfararna på 1000-talet. Det dröjde dock länge innan svenskarna lärde sig att ordentligt använda kryddor till maten. Den kunskapen kom först under stormaktstiden när den svenska armén förde med sig kanel, nejlikor och ingefära hem från sina härjningar på kontinenten.

Vad har man kardemumma i?

Grovmalen kardemumma är gott som fyllning i vetebullar och även riktigt gott att smaksätta t. ex. turkisk yoghurt eller kesella med och servera till dessert.

Hur planterar man kardemumma?

Kardemumma är en tålig krukväxt som ska stå på ljus eller halvskuggig plats. Ska stå på ljus plats på vintern. Tål att stå lite mörkare på sommaren. Tål inte direkt sol.

Kan man så kardemumma?

Odla svarar:Får du tag i hela kardemummakärnor, kan du pröva att på våren. Det tar flera år innan det blir någorlunda och blommor kanske man inte ska vänta sig men det brukar också finnas färdiga plantor att köpa i blomsterhandeln.

Relaterade inlägg: