Vad finns i Turkiet?

Innehållsförteckning

Vad finns i Turkiet?

Vad finns i Turkiet?

Konstitutionellt är Turkiet ett sekulärt land, men majoriteten av befolkningen utgörs av sunnimuslimer. Dessutom finns en betydande andel aleviter och vissa mindre muslimska grupperingar. I östra Turkiet finns även shiiter, dock oklart hur många.

Hur är makten fördelad i Turkiet?

Turkiet är en sekulär enhetsstat med republikanskt statsskick. Republiken Turkiet upprättades 1923 med Mustafa Kemal Atatürk som dess första president, sedan Osmanska riket upplösts efter första världskriget. Sedan dess har Turkiet blivit allt mer integrerat med väst, samtidigt som man odlar förbindelser med öst.

Vilka länder gränsar till Turkiet?

  • Turkiet gränsar till åtta länder. I Europa gränsar det till Bulgarien och Grekland och i Asien till Georgien, Armenien, Azerbajdzjan (exklaven Nachitjevan), Iran, Irak och Syrien. Det gränsar till Medelhavet i söder, Egeiska havet i väster och Svarta havet i norr.

Vilken republik är Turkiet?

  • Turkiet är en presidentialisk republik. Sedan Turkiet grundades som republik 1923 har landet utvecklat en stark tradition av sekularism. Turkiets konstitution slår fast de huvudsakliga principerna för statsstyrelsen och fastslår att Turkiet är en centraliserad enhetsstat.

Vad är Klimatet i Turkiet?

  • Turkiets huvudstad Ankara Klimatet är ett tempererat medelhavsklimat med heta, torra somrar och milda, fuktiga och kalla vintrar, men förhållandena kan vara mycket strängare i det torrare inlandet.

Vad är Turkets statsskick och politik?

  • Statsskick och politik. Recep Tayyip Erdoğan (AKP) är Turkiets president sedan 2014. Ahmet Davutoğlu (AKP) är Turkiets premiärminister sedan 2014. Kemal Kılıçdaroğlu (CHP) är Turkiets största oppositionspartis ledare sedan 2010. Turkiet är en presidentialisk republik.

Relaterade inlägg: