Vad kommer HIV ifrån?

Innehållsförteckning

Vad kommer HIV ifrån?

Vad kommer HIV ifrån?

De tror att HIV initialt överfördes från schimpanser till människa och att spridningen mellan människor tog fart i urbana områden i bla Kongo och Ekvatorialguinea i början av 1900-talet i takt med att städerna bredde ut sig i dessa länder. Kring år 1960 var viruset redan spritt i relativt stor omfattning.

Vilket land har flest hiv?

Sydafrika har det absolut största antalet människor som lever med hiv (6,8 miljoner) och aids. Varje år inträffar 140 000 dödsfall i landet. Det är häpnadsväckande siffror - men det är fortfarande långt under Nigeria, som har hälften så många hivpositiva människor.

Hur upptäckte man hiv?

Däremot var det känt att sjukdomen först hade upptäckts bland homosexuella män i USA 1981. Aids kallades i vardagligt tal och i tidningar för ”bögpest” eller ”bögcancer” och antogs smitta på något sätt genom sexuell kontakt mellan män. 1984 upptäcktes själva viruset som orsakar aids.

Varför har så många hiv i Afrika?

I Afrika är förekomsten av hiv vanligare i de länder som också drabbats av andra katastrofer som krig, svår torka och översvämningar.

Vart i världen finns hiv?

Man beräknar att cirka 37 miljoner människor bär på hiv. Värst drabbad är befolkningen söder om Sahara i Afrika, i delar av Asien och Karibien.

När började hiv i Sverige?

Det dröjde ytterligare några år innan viruset fick fäste här. – I december 1979 introducerades hiv bland män som har sex med män. Bland narkomaner kom det lite senare. De första fallen är från 1982, men det exploderade i slutet av 1983 och under 1984 bland missbrukare i Stockholm, säger Anders Sönnerborg.

Hur vanligt är det att få hiv i Sverige?

I Sverige rapporteras idag omkring 450 fall av hiv varje år. Majoriteten av dem har fått hiv utomlands, antingen i samband med utlandsvistelse eller före immigration till Sverige. Antalet nya fall där hiv har överförts i Sverige varierar, men har de senaste åren legat på under 100 personer per år.

Relaterade inlägg: