Vad finns i magma?

Innehållsförteckning

Vad finns i magma?

Vad finns i magma?

I de flesta fall består magma inte enbart av smält bergsmaterial. Magma innehåller även gaser och kristaller. Då magma kristalliserar, vid ungefär 700-1100ºC, bildas magmatiska bergarter. Eftersom magma har lägre densitet än omgivningen i jordskorpan och manteln, förmår den stiga uppåt genom litosfären till jordytan.

Kan magma bli?

Magma kan bildas genom att bergarter i den lägre delen av jordskorpan eller den övre delen av manteln, astenosfären, smälter då de utsätts för högt tryck och hög temperatur. ... Magmatiska bergarter kan även bildas genom att magman stelnar under jord till en intrusiv magmatisk bergart.

Vad består diabas av?

Diabas är en mörk magmatisk bergart, som bildas i sprickor i äldre berg. Diabas är en basisk bergart som ger näringsrika vittringsprodukter. Den har låg halt (45–52 %) av kiseldioxid. Huvudmineralen i diabas är plagioklas (labradorit) och pyroxen (augit), med mindre mängder av olivin, magnetit och ilmenit.

Vad är stelnad magma?

Magma – smält berg Smält berg kallas magma. Magman kan antingen stelna i jordens inre och där bilda så kallade djupbergarter, eller nå jordens yta och bilda vulkaniska bergarter. Vid de temperaturer som råder i jordens inre har magman lägre densitet än omgivande fasta berg.

Vad händer när lava träffar vatten?

När den glödheta lavan kommer i kontakt med vattnet uppstår giftiga ångor som enligt myndigheterna kan irritera luftvägar, ögon och hud, samt orsaka andningsbesvär, men ångorna har hittills upplösts av kraftiga vindar.

Relaterade inlägg: