Vart kommer kakao från?

Innehållsförteckning

Vart kommer kakao från?

Vart kommer kakao från?

Idag finns det ett hundratal certifierade producentorganisationer för kakao i Afrika och Latinamerika som innefattar cirka 180 000 odlare, med Elfenbenskusten som största enskilda producentland. Kakao odlas huvudsakligen i familjejordbruk.

Vilka var först med att odla kakao?

Den ursprungliga domesticeringen hade sannolikt samband med skapandet av en jäst och således alkoholhaltig dryck. På 200-talet f.Kr. började mayafolket odla kakao och spred sedan kunskapen till tolteker och azteker.

I vilka länder odlas kakao?

Efterfrågan på choklad skapar direkt efterfrågan på kakao, medan utbudet av kakao är beroende av produktionen från Afrika och Sydamerika. Världens fem främsta kakaoproducerande nationer är Elfenbenskusten, Ghana, Indonesien, Nigeria och Kamerun, som tillsammans står för 70 % av den globala kakaoproduktionen.

Var i världen odlas kakao?

Kakaoträdet har sitt ursprung i tropiska Syd- och Centralamerika, numera odlas kakao i ett bälte runt ekvatorn. Trädet fick sitt artnamn Theobróma cacáo av Carl von Linné. Criollo anses vara den bästa bönan. Den växer bland annat i Venezuela, Equador, Västindien och på Madagaskar.

Hur lång tid tar det för kakao att växa?

Kakaoträdet blir ungefär 30 år i odlad form och ca 50 år som vildvuxet träd.

Hur nyttigt är kakao?

Kakao innehåller koffein, teofyllin och teobromin som gör oss piggare. Kakaosmöret har positiv effekt på de goda fettsyrorna och sänker det onda kolesterolet. Regelbundet intag av kakao minskar risken för blodproppar, stroke och hjärtinfarkt med upp till 50 procent.

Relaterade inlägg: