Var kommer pappa från?

Innehållsförteckning

Var kommer pappa från?

Var kommer pappa från?

Pappa har funnits i svenskan sedan slutet av 1600-talet och började användas inom den högre aristokratin som benämning på fadern i ett hem. En sjuårig Karl, sedermera Karl XII, skrev i ett brev från 1689: ”Jagh önskar at iagh må engång hafwa den lyckan at fölia min Pappa i fält.”

Var kommer mamma ifrån?

Det vi vet om ordet mamma från barnspråksforskning och uppslagsverk är att det förekommer frekvent, är ett substantiv och stammar från latinet, med betydelsen 'bröst(vårta), anatomisk benämning på bröstkörtel och kvinnobröst'.

Hur stavas pappa?

pappa {utrum} pappy {substantiv} [barn.]

Är mamma och pappa substantiv?

Ordet pappa inte fint nog för överklassen | SvD. ... Karl XII kallade sin far för ”pappa”, men när de lägre samhällsskikten började göra samma sak bytte aristokratin tillbaka till ”far”. I dag kallas föräldrar oftast ”mamma” och ”pappa”, men i södra Sverige är ”mor” och ”far” fortfarande vanliga.

När började man säga morsan?

Första beläggen för båda orden är från 1880-talet. Enligt Svenska Akademiens ordbok användes de särskilt i skolpojksslang. En dialektal, framför allt sydsvensk, variant av morsan har varit mojan. På vissa håll har morsa haft betydelsen "söta mor" eller "husmor".

Relaterade inlägg: