Var kommer ordet pralin från?

Innehållsförteckning

Var kommer ordet pralin från?

Var kommer ordet pralin från?

Själva ordet pralin, som på franska är praline, kommer från den franske marskalken du Plessis-Praslin, 1598-1675, vars kock hade fått order om att hitta på en utsökt efterrätt.

Finns i en del praliner?

Det finns två slags praliner, dels fyllda som består av formgjutna chokladskal som fylls med en lösare ganache och annat, dels doppade som är en fastare ganache skuren i bitar och doppad i choklad. För att få ett fast, hårt och blankt chokladskal måste chokladen till höljet tempereras.

Vad är konfektyr?

Konfekt eller konfektyr (av latinets conficere, 'förfärdiga', 'tillverka') är omsorgsfullt tillverkade sötsaker, som i regel köps färdiggjorda. Konfekt består vanligen av choklad med olika slags fyllning, eller en sötsak av marsipan och omfattar alla sötsaker utom ren choklad.

Hur kan man smälta choklad?

Vattenbad: Dela chokladen i jämnstora bitar och lägg dem i en skål av rostfritt stål som är lite större än kastrullen under. Koka upp en liten mängd vatten och lyft bort kastrullen från plattan. Placera den rostfria skålen ovanpå kastrullen och rör lugnt om i chokladbitarna tills chokladen smälter.

Vad är en pralin?

En chokladpralin är en fylld, chokladdoppad konfektbit. ... Senare kom pralin att betyda chokladkonfekt med fyllning av sjuden smaksatt sockermassa, men senare har även chokladkonfekt med annan fyllning kommit att kallas praliner.

Vad betyder skilda?

Skild betyder ungefär detsamma som avskild.

Relaterade inlägg: