Varför heter det maraton?

Innehållsförteckning

Varför heter det maraton?

Varför heter det maraton?

Grenen bygger på en myt, enligt vilken den grekiske soldaten Feidippides (Filippides) skulle ha sprungit från staden Marathon på östra delen av halvön Attika till Aten med ett meddelande. Budskapet var att de grekiska styrkorna under ledning av Miltiades d.y. hade segrat över persernas markstyrkor i slaget år 490 f.Kr.

Vad är Marathon känt för?

Slaget vid Marathon 490 f.Kr är ett av de mest kända slagen i Europas krigshistoria.

Hur många kilometer är ett maraton?

Att springa ett marathon är en rejäl utmaning, i princip oavsett hur vältränad du är. Det är trots allt drygt 42 kilometer, till stor del på asfalt, och det sliter på musklerna, flåset, lederna och inte minst pannbenet.

Hur långt är ett maratonlopp i löpning?

Inför ett maraton (42 195 m) behöver du träna i minst 8 veckor för att vara ordentligt förberedd.

Vad var legenden om slaget vid Maraton?

Slaget vid Marathon var ett slag år 490 f.Kr. vid byn Marathon i Attika i Grekland mellan greker (från Aten och Plataiai) och perserna under Hippias som en del av persiska krigen. Grekerna segrade och kunde därefter driva tillbaka perserna. ... Den grekiska hären leddes av tio generaler.

Varför valde kungen att försvara sig just vid Thermopyle?

Även om grekerna hade få soldater jämfört med den jättelika persiska invasionsarmén, så var platsen vid Thermopyle ett högst strategiskt val. ... Den persiske kungen Xerxes I (regerade 486-465 f.Kr) hade förväntat sig att grekerna skulle retirera när de fick syn på den enorma persiska armén.

Vad betyder Marathon antiken?

Det mytiska ursprunget till maratonloppet är den grekiske soldaten Feidippides (eller Fillipides) språng-marsch från slagfältet vid Marathon till Aten år 490 f Kr. Sträckan var på knappa 40 kilometer. Efter att ha framfört sitt budskap – att den atenska armén besegrat perserna – ska han ha fallit död ned.

Hur långt är ett halvt maraton?

Ett halvmaraton är en löpning på distansen 21,1 kilometer, vilket är hälften av ett maraton.

Hur lång tid har man på sig att springa Stockholm maraton?

Häng på någon av de erfarna maratonlöpare som springer loppet i ett jämnt tempo med en sluttid från 3 till 5:45 timmar.

Är 42195 meter?

Det första maratonloppet ordnades visserligen i samband med OS 1896 i Athen, men den numera fastställda distansen 42195 meter löptes för första gången vid OS i London. ...

Relaterade inlägg: