Hur bildas Silkestråden?

Innehållsförteckning

Hur bildas Silkestråden?

Hur bildas Silkestråden?

Larverna spinner in sig i silket för att förpuppas, men för att få fram silkestråden dödas larverna genom kokning. ... Silket kan sedan hasplas upp, och man hasplar vanligen 10–15 trådar tillsammans. Efter avhasplingen kokas silket av, vilket innebär att det protein, sericin, som klistrar samman trådarna avlägsnas.

Vad tillverkar man av sidentyger?

Vad är siden? Siden görs av de trådar som silkesmasken spinner till sin kokong. Silkestrådarna löses sedan upp och spinns till en sammanhängande tråd för att därefter vävas till siden. Siden är ett material som du hittar i lite finare och lyxigare plagg, som exempelvis blusar, klänningar och scarfar.

Vad kallas tyg som är gjort av silke?

Förr kallade man konstfiber som viskos (rayon) för konstsiden/konstsilke. Numera kallas endast tyg vävt av silkestråd för siden.

Är siden ett naturmaterial?

Siden är ett rent naturmaterial som är 100% biologiskt nedbrytbart. Inga plastpartiklar åker ut i haven som vid tvätt av syntetplagg.

Hur vet man om tyget är siden?

Ta en eller två trådar från tyget och tänd eld på det. Är det äkta silke ska det lukta bränt hår och så fort lågan tas bort så ska det slockna. Falskt silke ryker svart och slocknar inte direkt när lågan tas bort. Har du sike som behöver tvättas rekommenderas kemtvätt eller skonsam handtvätt i ljummet vatten.

Vad lever Silkeslarv en av?

Under sitt månadslånga liv lever silkeslarven av mullbärsblad och ömsar skinn många gånger. När det är dags att förpuppas spinner larven in sig i en kokong av silkestråd. Naturligt sker förpuppningen på våren, men genom att behandla äggen med svag saltsyrelösning kan man få dem att kläckas under hela året.

Vad används Silkestyg till?

Av silke görs framförallt siden, men också silkessammet. Silket kan användas som garn eller blandas med andra textilmaterial. Silke står cirka 0,2 procent av världens totala produktion av textilier men medför en del miljöproblem.

Relaterade inlägg: