Vad innebär Trandagen?

Innehållsförteckning

Vad innebär Trandagen?

Vad innebär Trandagen?

Den 25 mars är mer känd i våra trakter som Tran(e)dagen. Det är en sed som har en mycket lokal prägel och förknippas med sydöstra Småland, Öland och Blekinge. När tranan kommer förebådar den vårens ankomst och dagen har då blivit så pass lång att det är ljust när man går till sängs.

När kommer Trana?

Naturligtvis är tranorna starkt förknippade med våren i vårt område , då de kommer i tusental till Trandansen från mitten av mars till slutet av april. Under sommaren håller de diskret till på myrar och skogar i norra delen av Sverige.

Vad äter en trana?

Tranorna är dock allätare och norpar gärna åt sig både fisk, grodor, ägg, fågelungar och insekter.

Var häckar tranor?

Häckar: Huvuddelen av det svenska beståndet häckar i Norrlands skogs- och myrmarker. Bebor även mossar och sumpmarker. Boet ligger på marken och består av mossa, starr och kvistar.

Hur länge ruvar tranor?

Lägger 1-3 ägg i slutet av april. Båda könen ruvar, ruvningstid ca en månad. Ungarna lämnar boet genast efter kläckningen, ungarna flygfärdiga efter 63-70 dygn.

Var häckar tranor i Sverige?

I Sverige häckar den mer eller mindre sparsamt i hela landet utom i fjällen, dock mer sällan utefter sydkusten och kring Göteborgstrakten. Den anländer i mars–april och flyttar i september… oktober. Tusentals tranor ses varje år vid Hornborgasjön som är en arena för tranornas parningsdans.

Var har tranorna sina bon?

Tranan häckar i våtmarker och bygger bo på marken, ofta direkt i lågt vatten.

Var övervintrar Tranan?

De finns i hela landet utom i fjällkedjan. Tranor flyttar från Sverige mellan augusti och oktober längs två olika flyttvägar. Den ena går över Tyskland och Frankrike till södra Spanien (Estremadura), medan den andra flyttvägen går över Östeuropa och Italien till Tunisien.

Var lägger tranorna sina ägg?

Boet placeras direkt på marken och består av en bale med mossa och kvistar. Honan lägger i vanligaste fall två ägg, endast sällsynt ett eller tre, vilka ruvas i 27-31 dygn. Efter att äggen har kläckts tar båda föräldrar hand om ungarna i 65-70 dygn tills de kan flyga.

Relaterade inlägg: