Vad gjorde Herman Lundborg?

Innehållsförteckning

Vad gjorde Herman Lundborg?

Vad gjorde Herman Lundborg?

1922 inrättades Statens institut för rasbiologi i Uppsala. En av initiativtagarna var Herman Lundborg (1868-1943) som var institutets föreståndare 19. Han var i grunden läkare, men hade kommit att inrikta sig alltmer på studier av, vad man vid den här tiden kallade, olika mänskliga raser.

Vilket arbete utfördes på institutet under lundborgs tid vad kom man fram till?

För 100 år sedan, i maj 1921, beslöt riksdagen att inrätta Statens institut för rasbiologi i Uppsala med Herman Lundborg som chef. Med sitt arbete menade han sig motverka »den svenska folkstammens degenerering«. Verksamheten mötte inledningsvis ringa kritik, utan stöttades av en rad kulturpersonligheter.

Hur gör man för att rädda ett folk?

En film av Maja Hagerman och Claes Gabrielsson. Det här är berättelsen om svenska rasbiologers framfart i Lappland och Rasbiologiska institutets kopplingar till Nazityskland - en mörk del av den svenska historien vars arv lever kvar än idag.

Vad är rasbiologisk forskning?

Rasbiologi, rasteori eller raslära, var ett akademiskt ämne som studerade människoraser. Begreppet rasbiologi associeras vanligen med äldre eugenisk forskning, det vill säga forskning kring möjligheten att rasförädla olika folkgrupper med hjälp av biologiska såväl som sociokulturella åtgärder.

När uppkom rasbiologi?

1909 bildades Svenska sällskapet för rashygien. Herman Lundborg bedrev en stark lobbyverksamhet för att grunda ett rasbiologiskt vetenskapligt institut. Detta unika beslut fattades av Sveriges riksdags båda kamrar den .

När började man med rasbiologi?

Under 1800-talet började forskare dela in även människor i olika kategorier och grupper. Tankar om att bevara det egna folkets ”renhet” växte fram under denna tid. Under 1920-talet grundades det Rasbiologiska institutet i Uppsala. Det var det första statliga rasbiologiska institutet i världen.

Relaterade inlägg: