Vad minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar?

Innehållsförteckning

Vad minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar?

Vad minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar?

Goda matvanor. Forskning visar att hälsosamma matvanor bidrar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Hög kolesterolhalt i blodet och övervikt (speciellt bukfetma) är riskmarkörer som kan leda till bland annat hjärt-kärlsjukdom. Bra matvanor och rörelse i vardagen motverkar både övervikt och högt kolesterol.

Är förmaksflimmer en hjärt och kärlsjukdom?

I förmaksflimmer är den elektriska aktiviteten i förmaken störd, vilket gör hjärtrytmen oregelbunden, och att hjärtat pumpar sämre. Förmaksflimmer orsakas ofta av hjärt-kärl-sjukdomar som: högt blodtryck. hjärtattack eller kärlkramp.

Kan man leva normalt med hjärtsvikt?

Hjärtsvikt är kroniskt, det går inte att bota och det är livshotande. Sjukdomsförloppet är både svängande och oförutsägbart. Att leva med hjärtsvikt medför olika begränsningar i livssituationen. Symtomen kan variera från andfåddhet vid lättare ansträngning till en närmast invalidiserande trötthet.

Kan man se förmaksflimmer på EKG?

Ett EKG visar om du har förmaksflimmer. Vid EKG får du särskilda plattor fastsatta på bröstet och på armar och ben. Plattorna mäter hjärtats elektriska aktivitet. Läkaren brukar göra en kroppsundersökning.

Relaterade inlägg: