Vilka kommunikationssvårigheter kan en person med funktionsnedsättning ha?

Innehållsförteckning

Vilka kommunikationssvårigheter kan en person med funktionsnedsättning ha?

Vilka kommunikationssvårigheter kan en person med funktionsnedsättning ha?

Att inte göra sig förstådd är relativt vanligt bland funktionshindrade människor som ingår i lagstiftningen LSS. Människor med kommunikationssvårigheter är också involverade i ett samspel som innehåller alltifrån det som ska göras i vardagen och all kommunikation som hör vardagen till.

Hur kommunicerar vi med en funktionshindrad?

Teletal följer med i telefonsamtalet och hjälper dig: tolka otydligt tal och svåra ord. ge stöd för minnet. anteckna vad som sägs och skickar hem det till dig.

Vem behöver AKK?

För personer som har svårt med koncentration, korttidsminne och uppmärksamhet kan AKK vara ett viktigt kognitivt stöd. Personer med behov av kommunikationsstöd är olika vad gäller kognitiva, kommunikativa och motoriska förmågor och behöver därför olika former av AKK för att kunna kommunicera.

Vilka metoder och hjälpmedel kan du behöva för att kommunicera med personerna?

använda de hjälpmedel som personen behöver för att förstå anpassa ditt tal genom att exempelvis tala långsammare, använda färre och enklare ord och, eller, förtydliga det du säger genom bilder, tecken, gester och liknande. ge extra tid – det tar längre tid att kommunicera på alternativt sätt.

Hur du kommunicerar med vederbörande?

Det finns många olika sätt att kommunicera: genom ljud eller skrik, tal, kroppsspråk, tecken, skrift eller med hjälp av tekniska hjälpmedel. För att kunna kommunicera effektivt med omgivningen behöver vi också ha ett fungerande språk.

Hur du kommunicerar med personer?

Ha ögonkontakt! Visa att du är intresserad av vad personen säger. Om personen har svårt att uttrycka sig – visa att det är ok. Uppmuntra personen till att fortsätta berätta.

Relaterade inlägg: