Vilka olika syndrom räknas som utvecklingsstörning?

Innehållsförteckning

Vilka olika syndrom räknas som utvecklingsstörning?

Vilka olika syndrom räknas som utvecklingsstörning?

Att du har intellektuell funktionsnedsättning kan bero på många olika saker. Det kan bero på en avvikelse i kromosomerna, till exempel om du har Downs syndrom eller fragilt X-syndromet. Det kan bero på skador eller sjukdomar som hände när man låg i magen eller under förlossningen. Det kan också bero på andra saker.

Vad innebär en kognitiv utvecklingsstörning?

Intellektuell funktionsnedsättning innebär en nedsatt intellektuell förmåga och en samtidig nedsatt adaptiv förmåga, vilket betyder svårigheter till anpassning vid vardagliga aktiviteter.

Hur uppkommer en utvecklingsstörning?

Det finns många orsaker till utvecklingsstörning. Det kan vara en kromosomförändring, en fosterskada eller en annan skada man fick när man föddes. Olyckor och sjukdomar under uppväxtåren kan också genom skador orsaka utvecklingsstörning.

Hur många drabbas av en utvecklingsstörning i Sverige?

Ungefär 1% av alla barn och vuxna i Sverige har utvecklingsstörning. Det betyder att personer har en utvecklingsstörning. En ganska stor grupp är personer som har Downs syndrom, men det finns också andra orsaker till utvecklingsstörning.

Vad är utvecklingsstörning?

  • Det är inte ovanligt att personer med utvecklingsstörning även har andra funktionsnedsättningar. Några exempel är rörelsehinder, syn- eller hörselskador, autism och tal- och språksvårigheter. När två eller flera funktionsnedsättningar kombineras så förstärker de varandra.

Vad är en grav utvecklingsstörning?

  • Grav utvecklingsstörning . En grav utvecklingsstörning är ofta kombinerad med flera funktionsnedsättningar. Verkligheten är här och nu och eleven förstår och använder talat språk i mycket begränsad utsträckning eller inte alls. Kommunikationen sker genom kroppsspråk, röst, mimik, ljud eller bilder.

Vad är utvecklingsstörning och intellektuell funktionsnedsättning?

  • Utvecklingsstörning innebär en nedsatt intellektuell förmåga och en samtidig nedsatt adaptiv förmåga, vilket betyder svårigheter till anpassning vid vardagliga aktiviteter. Utvecklingsstörning och intellektuell funktionsnedsättning är olika benämningar på samma funktionsnedsättning. SPSM använder begreppen jämbördigt.

Relaterade inlägg: