När är det konkurrerande verksamhet?

Innehållsförteckning

När är det konkurrerande verksamhet?

När är det konkurrerande verksamhet?

Att starta och driva företag som blir en konkurrent till företaget man är anställd räknas som illojalt mot arbetsgivaren och är inte tillåtet. ... När uppsägningstiden är slut är det tillåtet att starta konkurrerande verksamhet. Undantag finns för de som i sin anställning är bunden av en konkurrensklausul som hindrar det.

Vad är en konkurrensklausul?

Vad är en konkurrensklausul? När du är anställd har du en långtgående lojalitetsplikt som innebär att du ska sätta din arbetsgivares intressen framför dina egna i situationer när era intressen krockar. ... En konkurrensklausul kan förlänga din lojalitetsplikt så att den gäller även efter det att din anställning upphört.

Får jag arbeta för ett konkurrerande företag?

Konkurrerande verksamhet Det råder totalt förbud mot att konkurrera med arbetsgivaren. Arbetsgivaren har helt enkelt ensamrätt på det område du är anställd på.

Vad innebär konkurrensförbud?

Konkurrensförbudet innebär att arbetstagaren inte fritt kan säga upp sig och direkt övergå till en konkurrent till arbetsgivaren eller starta ett eget konkurrerande företag under den tid som förbudet gäller.

Vad är konkurrerande bisyssla?

1 Det finns tre typer av otillåtna bisysslor. Dessa är konkurrerande, arbetshindrande och förtroendeskadliga. ... Bestämmelser om bisysslor reglerar vad en arbetstagare inte får utföra för sysslor vid sidan av sin anställning då dessa kan vara konkurrerande, verka arbetshindrande samt skada allmänhetens förtroende.

Vad innebär lojalitetsplikten som arbetstagaren har mot arbetsgivaren?

Vad lojalitetsplikten innebär Lojalitetsplikten innebär att du ska sätta arbetsgivarens intresse framför ditt eget – även under en uppsägningstid . Du ska undvika lägen där du riskerar att inte vara lojal med, eller rent av skada, din arbetsgivare.

Hur lång får en konkurrensklausul vara?

den högsta tillåtna tiden för konkurrensutsättning från 24 månader till i regel 18 månader och det tillkom regleringar som ger arbetstagaren rätt att vid anställningens slut begära besked av arbetsgivaren kring giltigheten och omfattningen av en konkurrensklausul.

Hur ser en konkurrensklausul ut?

En konkurrensklausul omfattar normalt följande tre förbud: 1. Arbetstagaren förbjuds att ta anställning hos konkurrerande företag inom samma verksamhetsområde som ert. ... Arbetstagaren förbjuds att själv, eller genom annan, starta eller driva en verksamhet som konkurrerar med er.

Vad menas med lojalitetsplikten?

Lojalitetsplikten innebär att du ska sätta arbetsgivarens intresse framför ditt eget – även under en uppsägningstid . Du ska undvika lägen där du riskerar att inte vara lojal med, eller rent av skada, din arbetsgivare.

Vad innebär Värvningsförbud?

I anställningsavtalen fanns ganska vanliga men tidsmässigt långa värvningsförbud. Frågan som ställdes på sin spets var: när är det egentligen okej att förbjuda sina anställda att värva sina ex-kollegor till sin nya arbetsgivare, och hur ska ett sådant förbud vara formulerat?

Relaterade inlägg: