Vad menas med kontinentaldrift Vilken betydelse har den?

Innehållsförteckning

Vad menas med kontinentaldrift Vilken betydelse har den?

Vad menas med kontinentaldrift Vilken betydelse har den?

Kontinentaldrift är förflyttningen av jordens kontinenter i förhållande till varandra. Hypotesen att kontinenter "driver" lades först fram av Abraham Ortelius 1596 och teorin utvecklades av Alfred Wegener 1912.

Hur många plattor finns det på jorden?

Jordskorpan är för närvarande uppdelad i sju stora plattor och ett tiotal mindre. Dessa rör sig i förhållande till varandra med en hastighet på några centimeter om året. De sju stora plattorna är Eurasiska, Nordamerikanska, Sydamerikanska, Afrikanska, Indo-Australiska, Antarktiska och Stilla havs-plattan.

Vad är Pangea för något?

Superkontinenten Pangea var den väldiga landmassa som tros ha existerat under yngre karbon för cirka 300 miljoner år sedan. Pangea antas ha bildats genom sammanslagning av alla tidigare existerande kontinenter. Pangea splittrades genom kontinentaldrift i två delar, Gondwana och Laurasien.

Vad är det som driver plattornas rörelse?

Astenosfärens vätskeliknande egenskaper låter de tektoniska plattorna förflytta sig och deformeras på olika sätt. Där två plattor möts uppstår intensiv geologisk aktivitet såsom jordbävningar, vulkanutbrott och tillkomsten av djuphavsgravar.

Hur fungerar Plattektonik?

Plattektonik är en geologisk teori som förklarar jordskorpans storskaliga rörelser - kontinentaldrift - det vill säga att jordens kontinenter inte är oföränderligt positionerade på jordens yta utan rör sig i förhållande till varandra och ständigt bildar nya kombinationer.

Vad är en Litosfärplatta?

Jordskorpan och översta delen av manteln är uppdelad i flera så kallade litosfärplattor. Plattorna ligger inte still, utan rör sig i förhållande till varandra. De kan röra sig mot varandra, längs med varandra och ifrån varandra. I samband med dessa rörelser uppstår jordbävningar (jordskalv, seismisk aktivitet).

Vilken platta befinner sig Sverige på?

De flesta jordbävningar och vulkanutbrott inträffar där litosfärplattorna rör sig i förhållande till varandra. I Sverige, som ligger långt in på den eurasiatiska plattan, förekommer visserligen jordbävningar – men mycket svaga sådana. Däremot är kraftiga jordbävningar vanliga i områden där plattorna kolliderar.

Hur stor är en Kontinentalplattor?

En kontinentalplatta, litosfärplatta eller tektonisk platta, är ett avsnitt av jordskorpan och allra översta delen av manteln, vilka tillsammans kallas för litosfären. Plattorna är ungefär 100 km tjocka. och delas huvudsakligen upp i sima (jordskorpa under havet) och sial (jordskorpa under fastland).

Hur stort var Pangea?

Runt Pangaea fanns ett hav kallat Panthalassa, detta enda hav var lika stort som alla nuvarande hav tillsammans. Manteln under Pangaea var ännu mycket het och trycktes därför upp mot jordens yta, vilket gjorde att Afrika låg tiotals meter ovanför de övriga kontinenterna.

Vad betyder Pangea Ultima?

Pangaea Ultima, även kallad Pangea Proxima, Neopangea och Pangea II, är den superkontinent som förväntas bildas om cirka 250 miljoner år som ett resultat av kontinentaldriften. Jordens nuvarande kontinenter är fortfarande i uppbrott efter kontinenten Pangea, som existerade för ungefär 200 miljoner år sedan.

Relaterade inlägg: