Vad gör kontrastvätska?

Innehållsförteckning

Vad gör kontrastvätska?

Vad gör kontrastvätska?

För att ge kontrastvätska i blodet sätts en venkateter i ett blodkärl på din hand eller i din arm. Kontrastmedel vid datortomografi är ofta jodbaserade och utsöndras via njurarna. För att dina njurar inte ska ta skada är det därför viktigt att dricka extra mycket vätska dygnet då du gör undersökningen.

Hur fungerar gadolinium?

Gadolinium är paramagnetiskt, vilket betyder att det endast har magnetiska egenskaper i närvaron av ett externt magnetfält. Gadoliniumbaserade kontrastmedel används i regel för intravasalt bruk men kan också användas för intraartikulärt bruk (i leder) och då i utspädd form (vanligtvis i koncentrationen 2 mmol/L).

Vad är Jodkontrastmedel?

Jodkontrastmedel används vid radiologiska undersökningar baserade på röntgenstrålning t ex datortomografi, venografi, urografi, angiografi och olika terapeutiska interventioner. År 2018 förbrukades i Sverige 63 ton jodkontrastmedel, en fyrdubbling sedan 1995, motsvarande cirka 1 miljon undersökningar.

Är kontrast farligt?

Jodhaltiga kontrastmedel är inte farliga men de kan ibland orsaka en allergisk reaktion. I regel är biverkningarna lindriga överkänslighetsreaktioner, till exempel nässelfeber eller illamående. Dessa reaktioner kan dock förebyggas och behandlas med medicinering.

Varför ges kontrastmedel?

På så sätt kan läkaren lättare upptäcka sjukdomar och skador i exempelvis huvudet, bröstkorgen, skelettet eller magen. Vid undersökningen används ofta kontrastmedel som du dricker eller får via en spruta i en ven och som ger en ännu tydligare bild av kroppens strukturer.

Vad kan man göra med röntgen?

En skelettröntgen kan visa om skelettet är skadat, brutet eller har hamnat ur led. Undersökningen kan ibland också visa om du har artros eller tecken på reumatisk sjukdom. Skelettröntgen av barn kan även visa om skelettet växer som det ska eller om det har några förändringar.

Hur känns kontrastmedel?

Jodkontrast kan i sällsynta fall ge upphov till allergiska reaktioner. Vanligt är att patienten upplever en värmekänsla i kroppen vid injicering av kontrastmedel vilket är övergående och ofarlig.

Vad betyder CR röntgen?

Datortomografi är en särskild form av röntgen som skapar mycket detaljerade bilder av kroppens organ. På så sätt kan läkaren lättare upptäcka sjukdomar och skador i exempelvis huvudet, bröstkorgen eller magen.

Vad menas med slät röntgen?

Röntgenundersökning utan kontrastmedel, så kallad slätröntgen, används fortfarande vid diagnostik av lungorna, skelettförändringar med mera. Ibland används två typer av kontrast där luft är ett, exempelvis vid dubbelkontraströntgen för undersökning av tjocktarmen. Metoden ger bilder av mycket små förändringar.

Relaterade inlägg: