Vad ska man tänka på vid byte av efternamn?

Innehållsförteckning

Vad ska man tänka på vid byte av efternamn?

Vad ska man tänka på vid byte av efternamn?

Byta till ett nybildat efternamn

  1. Efternamnet används inte som förnamn.
  2. Efternamnet består inte av fler än ett ord.
  3. Efternamnet får inte väcka anstöt hos någon annan.
  4. Efternamnet får inte leda till obehag hos den som ska ha det.
  5. Efternamnet är inte olämpligt som efternamn av någon annan anledning.

Får man ändra efternamn?

Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel kan du byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. Du kan byta efternamn flera gånger. Vissa namnansökningar har en avgift, medan andra är avgiftsfria.

Kan man byta efternamn innan vigseln?

Du kan ansöka antingen inför vigseln eller senare. Du får alltid byta till din makas eller makes efternamn. Det spelar ingen roll om den du är gift med har fått sitt efternamn genom ett tidigare äktenskap. Det finns inte heller några hinder mot upprepade byten under äktenskapet.

Hur mycket kostar ett körkort?

  • Priset för ett körkort är i snitt 15 000 kronor. Sköter du allt själv, utan lektioner på en trafikskola, är priset för de obligatoriska momenten cirka 4 000 kronor. Kostnaden för att utbilda sig på en trafikskola varierar mellan olika städer. I större städer blir körkortet i regel dyrare än i mindre städer.

Vad innebär att få indraget körkort?

  • Att få indraget körkort, innebär att den myndighet som utfärdat förarbeviset beslutar om att återkalla det. Det vill säga, det är endast Transportstyrelsen som kan besluta om körkortsåterkallelse och inte Polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten. Vad Polisen kan kan göra är att omhänderta ett körkort.

Vad är körkortstillstånd?

  • Körkortstillstånd. Körkortstillstånd är ett krav för att få övningsköra och för att få göra förarprov (teoriprov och uppkörning) hos Trafikverket.Körkortstillståndet utfärdas av Transportstyrelsen och är giltigt i 5 år.. När Transportstyrelsen får in din ansökan om körkortstillstånd gör de en bedömning av din lämplighet som förare.

Relaterade inlägg: