Var är korsbenet?

Innehållsförteckning

Var är korsbenet?

Var är korsbenet?

SI-leden är leden mellan sacrum (korsbenet) och ilium (höftbenet). Som du ser på bilden ovan är korsbenet centralt beläget under ländryggskotorna, och på varje sida av korsbenet sitter ett höftben. Lederna mellan dessa kallas SI-leder eller bäckenlederna.

Har män ett bäcken?

Kvinnan och mannens bäcken skiljer sig åt, men har samma huvuduppgift – att med hjälp av ryggraden överföra tyngden från ryggens skelett till benen, och att skydda bland annat urinblåsan och delar av tarmen. Skillnaden mellan det kvinnliga och manliga bäckenet är att kvinnans är utformat för att föda barn.

Vad betyder OS Sacrum?

Korsben eller sakralben (latin: os sacrum) är, i människans skelett, ett stort, triangulärt ben som utgör en del av ryggradens (columna vertebralis) kaudala (nedre) avslutning och, med sin placering mellan de två höftbenen (os coxae), även bäckenets (pelvis) bakre vägg.

Vad är skelettet till för?

Det håller oss upprätta, skyddar våra inre organ och är fäste för musklerna. Skelettets ben hålls ihop med leder. I lederna kan benen röra sig mot varandra.

Var sitter pelvis?

Lilla bäckenet eller äkta bäckenet (latin: pelvis minor) är, i människans skelett, den delen av bäckenet (pelvis) som ligger nedanför och bakom linea terminalis och som består av korsbenet (os sacrum), svansbenet (os coccygis) och nedre delen av höftbenet (os coxae).

Relaterade inlägg: