Vad är en snapphane?

Innehållsförteckning

Vad är en snapphane?

Vad är en snapphane?

Ordet kan härledas ur tyskans schnappen – ”snappa”, det vill säga ”röva” och ”plundra”. Äldsta kända belägg är från 1558, då Gustav Vasa använde ordet ”snapphane” som synonymt med stråtrövare. Bakom den slarviga och fördomsfulla samlingstermen döljer sig tre i grund och botten mycket olika typer av stridande människor.

Var kommer ordet snapphane ifrån?

Ordet snapphane kommer från tyskans ”schnappen” som betyder röva bort, plundra. Från början var det ett skällsord som förde tankarna till fredlösa stråtrövare och kriminella som höll till i skogen. I Sverige dök namnet upp för första gången i mitten på 1500-talet.

Var snapphane korsord?

Synonymer till snapphane

  • partisan, motståndsman, gerillakrigare.
  • Användarnas bidrag. stråtrövare.

Varför tyckte bönderna i Skåne illa om svenskarna?

För befolkningen spelade det ingen större roll om det var svenskar eller danskar som intog ett område. Oavsett så var det befolkningen som fick utfodra (ge mat till) soldater och hästar. Ett tydligt exempel på detta är när den danska armén slog läger utanför Lund i väntan på att möta den svenska armén.

Vad ledde reduktionen till?

Med politisk opposition menas motståndare till den sittande regeringen (de som har makten). Reduktionen: Karl XI:s reduktion var ett antal beslut som Karl XI drev igenom med riksdagens hjälp 1680-1682 som gick ut på att staten fick rätt att dra in och förstatliga stora delar av den svenska adelns egendomar.

Relaterade inlägg: