Vad kostar en gasbil per mil?

Innehållsförteckning

Vad kostar en gasbil per mil?

Vad kostar en gasbil per mil?

Enligt Volkswagens egna beräkningar blir det något dyrare att köra en gasbil – skillnaden till en dieselbil hamnar på lite mindre än 500 kr/år vid en årlig körsträcka på 2 000 mil och ett gaspris på 16,31 kr/kg. I oktober låg dock gaspriset betydligt högre, över 17 kr/kg. Passaten drar 4,3 kg gas på tio mil.

Är fordonsgas bra?

Det långa svaret: Att köra en gasbil är väsentligt bättre för miljön än att köra med fossila drivmedel som bensin och diesel. Men se till att köra på så mycket biogas som möjligt, för tankar du enbart biogas kan du nämligen minska koldioxidutsläppen med upp till 95 procent!

Hur mycket biogas per mil?

Priset på biogas är lägre än bensin * Vi har räknat på att bensinbilen använder 0,8 liter per mil, att bensinpriset är 14 kronor per liter och att gasbilen förbrukar 0,5 kg per mil. Koldioxidskatt för naturgas som fordonsbränsle 2021 är 2,58 kr/Nm3 vilket motsvarar cirka 3,44 kr/kg för naturgas.

Är det dyrt med biogas?

En tankstation för biogas är betydligt dyrare än en tankstation för flytande bränslen. Det kostar ca 3 miljoner kronor att bygga en biogastankstation och det behövs en efterfrågan på ca 300 000 m3 per år för att den ska bli lönsam.

Hur länge håller en gasbil?

Från och med 2002 anger tanktillverkarna den maximala livslängden på gastanken till maximalt 20 år. Före 2002 sattes den maximala livslängden till 15 år. Äldre gasbilar kan därför idag ha gastankar som är för gamla.

Vad kostar det att byta gastank?

Att byta de fyra gastankarna kostar uppemot 40 000 kronor och det är i många fall mer eller ungefär lika mycket som bilen är värd. Resultatet blir att bilar som i övrigt fungerar problemfritt hamnar på skroten.

Varför är gas bra?

Lägre bränslekostnader Att köra på gas är schysst både för miljön och plånboken. Kostnaden per mil är ungefär 20 procent lägre än bensin och diesel. ... Eftersom gas tankas i kilo istället för i liter kan det vara lite svårt att jämföra priset på gasenergi med fossila drivmedel.

Hur långt kommer jag på biogas?

Du kan köra mellan 20 – 53 mil på en tank beroende av bilmodell och körsätt. Tar gasen slut så har personbilarna även en bensintank som ger ytterligare 13– 100 mils drift. Det tar mellan 2 – 4 minuter att tanka fordonsgas i en vanlig personbil.

Relaterade inlägg: