Hur lång är utbildningen till lokförare?

Innehållsförteckning

Hur lång är utbildningen till lokförare?

Hur lång är utbildningen till lokförare?

MTR:s Yrkeshögskoleutbildning följer branschens standard om 44 veckor heltidsstudier. MTR bedriver utbildningen med närhet till både tåg och spårmiljö och inriktningen är både av praktisk och teoretiska karaktär, vilket ger studenterna de bästa förutsättningar att lära sig yrket.

Hur många blir antagna till lokförare?

Till varje plats finns omkring 11 behöriga sökande. I takt med att tågtrafiken ökar och pensionsavgångarna blir fler blir bristen på lokförare i landet allt större. I Sverige behövs 250 lokförare årligen under flera år framöver, uppger Mats Gustafsson, vd på Svenska Tågkompaniet, för SvD.

Vad krävs för att utbilda sig till lokförare?

Utbildning till Lokförare finns inom Yrkeshögskolan. Den är på 220-300 yh-poäng. För att kunna bli antagen till utbildningen, måste man bland annat med godkänt resultat genomgå några tester som är utformade av psykologer, testerna är godkända enligt Transportstyrelsens krav.

Vilken linje ska man gå för att bli lokförare?

För att arbeta som lokförarebehöver du studera en lokförarutbildning på en yrkeshögskola (YH), vilket kräver att du har en gymnasieexamen. Ett passande gymnasieprogram är Fordons- och transportprogrammet som ger kunskap om fordon, transporter och trafik.

Är lokförare ett bristyrke?

Lokförare är en yrkeskategori som bedöms vara ett bristyrke de kommande åren och efterfrågan väntas bli större än tillgången. Statistik visar att runt 99 % har fått arbete sex månader efter avslutad utbildning. Att arbeta som lokförare innebär att man har ansvar för trafiksäkerheten vid framförande av tåget.

Hur ofta jobbar en lokförare?

Det kan också vara jobbiga arbetstider och man jobbar varannan helg. Hur ser en typisk dag som lokförare ut? – Den är väldigt varierande. Det kan vara tidiga morgnar, dagjobb, kväll och natt.

Är det svårt att komma in på lokförare?

Urvalet genomförs i flera steg. Det finns inget som du kan öva på inför testerna. Har du tillräckligt mycket av de förmågor som är viktiga för säkerheten i lokförarjobbet har du inga större svårigheter att klara kraven. Det svåra är att du i samtliga delar av urvalet ska arbeta så fort du kan utan att slarva.

Hur många lokförare finns det i Sverige?

Det finns cirka 5 000 anställda lokförare i Sverige, varav cirka 17 procent är kvinnor och 83 procent är män. Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben som lokförare under det närmaste året.

Vad kostar det att utbilda sig till lokförare?

Vad kostar utbildningen? Eftersom lokförarutbildningen är en yrkeshögskoleutbildning är den kostnadsfri, så tillvida att det inte finns specifika terminsavgifter etc. Utbildningen är studiemedelsberättigad. Du ansöker hos CSN (centrala studiemedelsnämnden), läs mer på www.csn.se.

Vad krävs för att bli tunnelbaneförare?

Vid anställning får du en 14 veckor lång utbildning med full ersättning. Efter avklarad utbildning fortlöper din anställning som färdigutbildad tunnelbaneförare på heltid eller deltid beroende på den tjänst du sökt.

Relaterade inlägg: