Får man bygga öppen spis?

Innehållsförteckning

Får man bygga öppen spis?

Får man bygga öppen spis?

Installation av en eldstad eller skorsten anses vara en väsentlig förändring av huset och därför krävs bygganmälan vid ändring av eldstad eller skorsten. Vilket betyder att även om det finns den befintlig kamin så behöver man göra en bygganmälan. det kan skilja sig från kommun till kommun.

Vad gäller för öppen spis?

Innan du får installera en eldstad måste du göra en Bygganmälan, vänd dig till Byggnadsnämnden i din kommun eller din återförsäljare som kan hjälpa dig i den processen. Detta gäller även om du avser att installera en insats eller kassett i din befintliga öppna spis.

Måste man ha bygglov för kamin?

Du behöver göra en anmälan och invänta startbesked för att installera eller väsentligt ändra en eldstad eller rökkanal. För ny rökkanal eller skorsten till en befintlig eldstad behöver du söka bygglov om den påverkar byggnadens yttre utseende.

Vilka regler gäller för braskamin?

För att installera en eldstad i huset måste du först göra en bygganmälan. Är du osäker på vad som gäller i din kommun kan du ringa till stadsbyggnadskontoret eller liknande. I bygganmälan ska man oftast bifoga planritning, fasadritning och en Prestandadeklaration. Fundera över var du helst vill placera braskaminen.

Hur mycket kan man elda i braskamin?

Elda inte mer ved än vad tillverkaren rekommenderar, vanligen maximalt 2–3 kilo ved per timme. Tumregeln är att låta elden vila lika länge som den har brunnit. Lokala eldstäder och skorstenar är inte konstruerade för konstant eldning. Lägg askan i en plåthink med lock och förvara den utomhus.

Hur mycket kostar öppen spis?

Generellt kan man säga att en braskamin kostar mellan 10-35.000 men det finns även modeller som kostar betydligt mer. Utöver kaminen tillkommer en kostnad för skorsten och installation.

Vad kostar bygglov för kamin?

Vad kostar det? Anmälan av installation eller väsentlig ändring av eldstad eller kamin kostar 3 125 kr. Här kan du läsa mer om avgifter inom bygglov.

Relaterade inlägg: