Var kommer namnet kroppkakor ifrån?

Innehållsförteckning

Var kommer namnet kroppkakor ifrån?

Var kommer namnet kroppkakor ifrån?

Småländska kroppkakor skiljer sig från öländska genom att de lagas av endast kokt potatis. Namnets ursprung är okänt men ordet kropp förekommer också i Kropphuvuden dvs. torskhuvud som fyllts med torsklever. En rätt som förekommer i Roslagen, Gotland, Öland och Blekinge.

Är palt och kroppkakor samma sak?

Palt är vanligare i norr men det har funnits kroppkakor även i det norrländska landskapen även om det har fallit lite i glömska. Det finns ett helt gäng olika kroppkakor, den stora skillnaden är om man haft kokt potatis eller rå potatis.

Vad betyder namnet kroppkakor?

I ordet kroppkaka syftar kropp troligtvis på innehållet. En annan öländsk maträtt med liknande namn är kropphuvuden, torskhuvuden som fylls med klimpar av bland annat torsklever. ”Krophoved” återfinns också i Danmark.

Varför heter det palt?

Då avsågs en styckningsdetalj. Palt i betydelsen kokt degklump återfinns i Sundhetzens speghel av Andreas Palmcron år 1686. Norrländsk palt kan historiskt sett dateras tillbaka till 1600-talet. Kornpalt görs av vetemjöl, kornmjöl, vatten, salt och kryddpeppar.

Vad är det för skillnad mellan pitepalt och kroppkakor?

Palt är besläktat med kroppkakor, men palten tillagas alltid rå, riven potatis, medan kroppkakor också kan göras kokt potatis, vilket gör att palten får en fastare konsistens än kroppkakorna. Palten innehåller normalt heller inte lök eller ägg, även om varianter förekommer.

När uppfanns palten?

Det är svårt att säga när svensken började forma potatis och koka den men vi vet att det nämns redan på 1700-talet. Dessa två klassiska rätter kroppkakor och palt är nära besläktade. Skillnaden är att palt alltid görs på rå potatis medan kroppkakor nästan alltid görs på kokt potatis.

Relaterade inlägg: