Hur långt går en elbil på 1 kWh?

Innehållsförteckning

Hur långt går en elbil på 1 kWh?

Hur långt går en elbil på 1 kWh?

Nedan utgår vi från typiska siffror på förbrukning och batteristorlek för olika storlekar på elbil: En liten elbil förbrukar i snitt 1.5 kWh/mil. Med ett batteri på 45 kWh kommer du då 30 mil. En normalstor elbil förbrukar i snitt 2 kWh/mil.

Hur många kilowattimmar elbil?

En elbil drar i snitt 2 kWh/ mil. Totalt 2400 kWh/år/bil.

Vad betyder 11 kW?

Hur snabbt du kan ladda beror som sagt på hur stort batteri din bil har. Förenklat kan man ändå säga att med en laddbox på 3,7 kW laddar du cirka två mil per timme och med en laddbox på 11 kW laddar du cirka sex mil på en timme.

Hur mycket ström drar en elbil?

– En tumregel är att en elbil drar omkring två kilowattimmar per mil, säger Johan Grelsson, som jobbar med laddlösningar på Vattenfall, när vi frågar honom hur mycket det kostar att köra eldrivet, med brasklappen att siffran kan skilja sig från modell till modell.

Hur många kWh är en full tank?

Räkna med 36 MJ, så ser vi att det motsvarar 10 kWh (1 Ws = 1 J; J). Drivmedelspriset är alltså ca 1,50 kr/kWh, vilket är ungefär samma som konsumentpriset för el.

Hur långt kan man köra på en elbil?

Hur långt du kan köra på en laddning beror såklart på bilmodell och vilken elteknik din bil drivs med. En Renault ZOE erbjuder till exempel en räckvidd upp till 393 km på en laddning (WLTP*). Om du har en bil med hybridteknik är det även andra faktorer som spelar in.

Vad kostar 1 kWh 2021?

Under 2021 var exempelvis det genomsnittliga spotpriset i SE4 cirka 82 öre/kWh jämfört mot cirka 43 öre/kWh i SE1 och SE2. Ditt elpris påverkas därmed i dagsläget av vart du bor i Sverige.

Hur många kWh är en liter bensin?

Omräkning från liter till kWh sker enligt följande: 1 liter bensin = 9,044 kWh, 1 liter diesel = 9,9633 kWh .

Hur fungerar laddstolpar?

Laddstolpar. När elbilen ansluts till en publik laddstolpe "på stan" är det fortfarande bilens inbyggda laddare som används till att ladda batterierna. Laddstolpen ger ifrån sig samma slags växelström som vanliga vägguttag eller trefasuttag. ... Nej, om bilen bara har enfasladdare på 3,6 kW tar laddningen över sex timmar.

Hur fungerar Elbilsladdning?

Snabbladdarna matar elbilen med likström (DC) genom en CCS-kontakt. CCS-kontakten är idag en EU-standard för snabbladdning och finns på i princip alla snabbladdare. Vid hemmaladdning laddar du istället med växelström och en ”Typ 2”-kontakt, denna passar i den övre delen av i CCS-uttaget på din bil.

Relaterade inlägg: