Vad behöver vete?

Innehållsförteckning

Vad behöver vete?

Vad behöver vete?

Odling och användning Odling sker i lerjord, helst med god kalkhalt. Vete ger god avkastning och har förhållandevis god motståndskraft mot växtsjukdomar. Det odlas framförallt för de stärkelserika frönas skull. Fröna har flera användningsområden, framförallt som mat, men också som djurfoder och bränsle.

Hur förökar sig vete?

Vete förökar sig via frön och är huvudsakligen självbefruktande. Pollenspridning kan ske med vind men begränsas då av att vetepollen är relativt tungt och produceras i relativt små mängder.

Vad är vete gjort av?

Vete är det sädesslag vi odlar mest i världen, även i Sverige. Vetekornen mals sedan ned till mjöl som används som ingrediens till bland annat goda bakverk, frasiga bullar och hemmagjorda pannkakor.

Hur tillverkas vete?

Efter skörden separeras säden från stjälkar samt agnar och när det är gjort så mals de till mjöl. Det finns många sorters mjöl, beroende på vilken del av säden som använts och hur hård frövitan är. Behovet av vete täcks dels av inrikes odlingar men även av import från olika länder.

När började man äta vete?

Vete började odlas för omkring 12 000 år sedan i Mellanöstern i det område som kallats den bördiga halvmånen, och som till stor del ligger i det som idag är Irak.

Relaterade inlägg: