Får man köra moped utan körkort?

Innehållsförteckning

Får man köra moped utan körkort?

Får man köra moped utan körkort?

Vill du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped) behöver du ett körkort som har minst behörighet AM. Har du redan tagit körkort med någon annan behörighet får du automatiskt AM på köpet och har då rätt att köra mopeden. Du får också köra om du har traktorkort som är utfärdat före den 1 oktober 2009.

Vilka får köra 30 moppe utan körkort?

Äldre så kallade 30-mopeder som är tillverkade före 2003 och som är gjorda för en hastighet av högst 30 km/timmen räknas också som moped klass II. ... För att ett förarbevis för moped klass II krävs det att: Du har fyllt 15 år. Du har gått en utbildning hos en godkänd utbildare.

Vad får man köra med AM körkort?

Med ett körkort med behörighet AM får du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped). Det är en moped som är gjord för en hastighet på högst 45 km/timmen. En sådan moped måste ha en registreringsskylt. Du får även köra moped klass I om du har ett körkort med någon annan behörighet.

Vad händer om man blir stoppad utan körkort moped?

Straffet för att med flit köra en moped klass II utan förarbevis är böter. Detta är en förseelse som går under trafikbrottet olovlig körning (3 § Lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott). Oftast landar boten på 1500 kr eller 30 dagsböter.

Vad får man köra med C körkort?

Körkortsbehörigheten C ger rätt att köra lastbilar utan övre viktbegränsning. Du får också köra personbilar med en totalvikt över 3500 kg utan övre viktbegränsning. Du får koppla till en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg. Läs på Transportstyrelsens webbplats om kraven för att ett C-körkort.

Relaterade inlägg: