Hur fungerar Korttidshem?

Innehållsförteckning

Hur fungerar Korttidshem?

Hur fungerar Korttidshem?

Korttidshem är en tillfällig vistelse utanför hemmet, enligt LSS, för dig som har en funktionsnedsättning. Det kan vara att du behöver miljöombyte eller rekreation, eller har du föräldrar eller en annan närstående i din familj som behöver avlastning.

Vad är syftet med korttidsboende?

Korttidsboende är ett tillfälligt boende för till exempel äldre eller psykiskt funktionshindrade som ger möjlighet till avlastning för anhöriga eller rehabilitering för individen. Korttidsboendet kan också beviljas i väntan på att få flytta hem efter vård, eller till ett annat, anpassat boende.

Vad är korttidsboende funktionsnedsättning?

Insatsen korttidsvistelse utanför det egna hemmet innebär att en person med funktionsnedsättning tillfälligt bor utanför sitt eget hem under kortare eller längre tid. ... Syftet är att anhöriga ska få avlastning och utrymme för avkoppling, och att personen med funktionsnedsättning ska få rekreation och miljöombyte.

Vad krävs för korttidsboende?

Att få en korttidsplats kräver biståndsbeslut så du behöver ansöka om plats hos kommunen. Korttidsboende kan vara ett alternativ: Efter sjukhusvistelse: Om du har svårt att klara dig hemma och/eller är i behov av rehabilitering en tid efter sjukhusvistelse så kan du ansöka om en korttidsplats.

Vad är syftet med korttidsboende för personer med beroende och missbruksproblematik?

Vårdkedjemodellen innebär att först behandla bakomliggande problem till hemlöshet såsom missbruk eller psykisk ohälsa och därefter erbjuda bostadslösningar i olika steg med målet att nå en egen bostad. Även stöd- och vårdinsatser ges till personen i de olika stegen.

Vad är ett korttidsboende för barn?

En person med funktionsnedsättning kan tillfälligt behöva bo utanför sitt eget hem under kortare eller längre tid. En sådan insats kallas korttidsvistelse och kan organiseras som ett korttidshem, som ett läger eller ett kollo. Insatsen ska kunna erbjudas regelbundet eller vid akuta behov i familjen.

Vad krävs för att få hemtjänst?

Alla som anser sig behöva service och omsorg har rätt att ansöka om bistånd enligt socialtjänstlagen. För att reda på om du har rätt till hemtjänst eller annat bistånd måste du ansöka hos kommunens socialtjänst. Kommunen är skyldig att utreda alla ansökningar. Vanligen tar en biståndshandläggare hand om ditt ärende.

Vilken hjälp kan man söka som beroende av alkohol eller narkotika hos socialtjänsten?

Du som är beroende av alkohol eller cannabis kan få god hjälp av något som kallas motivationshöjande psykosocial behandling och kognitiv beteendeterapi. Det finns både ganska enkla metoder som du kan bli erbjuden på vårdcentralen, och metoder som kräver mer specialistkunskap.

Relaterade inlägg: