Hur lång tid tar en DBS operation?

Innehållsförteckning

Hur lång tid tar en DBS operation?

Hur lång tid tar en DBS operation?

DBS-operationen tar vanligen flera timmar och patienten är vaken större delen av tiden. För de flesta patienter placeras en elektrod i vardera hjärnhalva. En ram håller fast huvudet under operationen så att elektroden kan placeras i exakt rätt position.

Kan man operera Parkinson?

Deep brain stimulation (DBS) är en kirurgisk behandling som inne- bär att elektriska impulser skickas från elektroder till speciella områden i hjärnan för att stimulera hjärn- vävnaden och lindra rörelsesvårig- heter som vid Parkinsons sjukdom. Tre delar opereras in i kroppen; elektroder, en pulsgenerator och en sladd.

Vad innebär DBS?

På Norrlands universitetssjukhus i Umeå bedrivs världsledande forskning och behandling med deep brain stimulation, DBS. Genom att stimulera hjärnan med en inopererad elektrod blockeras störande signaler och sjukdomar. Det kan innebära lindring för patienter som lider av till exempel Parkinsons sjukdom eller depression.

Vem drabbas av Parkinson?

Den vanligaste åldern då man insjuknar i Parkinsons sjukdom är mellan 55 och 60 år. Ju högre upp i åldrarna man kommer, desto vanligare blir sjukdomen. Ungefär 1 % av alla personer över 65 år har parkinson. Sjukdomsdebut kan förekomma hos personer i 20-årsåldern, men det är mycket ovanligt.

Relaterade inlägg: