Varför kundkännedom?

Innehållsförteckning

Varför kundkännedom?

Varför kundkännedom?

Om banken eller försäkringsbolaget bedömer att risken är stor för penningtvätt eller finansiering av terrorism så ska de vidta skärpta kontroller av kundkännedom. Det innebär att kontrollerna ska vara mer omfattande än de grundläggande, i syfte till att möta den förhöjda risken.

Vad säger lagen om penningtvätt?

I lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism finns bestämmelser om åtgärder som den som bedriver finansiell verksamhet och annan näringsverksamhet är skyldig att vidta för att förhindra att verksamheten utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.

Vilka frågor får banken ställa?

Vem beslutar vad bankerna ska fråga? – Det gör bankerna själva. Lagen ger bankerna rätt att fråga om kundernas affärsverksamhet, orsaken till att banktjänsterna används, ägarförhållanden, ekonomisk ställning, varifrån pengarna kommer och betydande offentliga uppdrag. Bankerna får inte fråga onödiga saker.

Vad är en affärsförbindelse?

Till skillnad från en enstaka transaktion förutsätts en affärsförbindelse ha viss varaktighet. ... I typfallet anses en affärsförbindelse vara etablerad när företaget och kunden har kommit överens om att utföra en transaktion eller liknande.

Varför måste kreditgivaren förstå kundens ekonomiska situation innan ett bolån kan beviljas?

Anpassa åtgärder efter situation Ibland kan risken i en affärsrelation eller transaktion kräva att företaget behöver få mer information om kundens ekonomiska situation och/eller information om var kundens ekonomiska medel kommer ifrån.

Vilka åtgärder ska normalt vidtas för att uppnå kundkännedom enligt penningtvättslagen?

Lagen om penningtvätt ställer krav på att företag som omfattas av penningtvättslagen, till exempel banker och försäkringsbolag, ska vidta åtgärder för att uppnå kundkännedom. Det innebär för dig som konsument att de åtminstone ska göra en id-kontroll och ställa frågor om dina affärers syfte och art.

Vilket är det huvudsakliga syftet med lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism?

Lagens syfte 1 § Denna lag syftar till att förhindra att finansiell verksamhet och annan näringsverksamhet utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.

När banken misstänker penningtvätt?

I vissa fall får inte banken utföra tjänsten Om lagen inte följs kan den enskilde banktjänstemannen bli straffad och banken drabbas av sanktioner från Finansinspektionen. Om banken misstänker penningtvätt ska det rapporteras till Finanspolisen, som är en särskild enhet inom Rikskriminalpolisen.

Vad händer om banken misstänker penningtvätt?

Om banken eller försäkringsbolaget misstänker att en transaktion kan röra sig om penningtvätt eller finansiering av terrorism ska de inte utföra den utan anmäla händelsen till polisen. ... Det innebär att du löpande kan få frågor när du genomför olika transaktioner.

Relaterade inlägg: