Vad ska en körjournal innehålla?

Innehållsförteckning

Vad ska en körjournal innehålla?

Vad ska en körjournal innehålla?

Fylla i en körjournal

  • bilens registreringsnummer.
  • aktuellt år.
  • datum och mätarställning vid resans start och slut.
  • hur många kilometer den anställda kör varje resa.
  • vilken adress resan startade från och avslutades på
  • ärende/syfte med resan.

Är det krav på körjournal?

I lagen finns inget krav på körjournal. Men enligt praxis är körjournalen ett viktigt bevismedel vid Skatteverkets bedömning av bilförmån och drivmedelsförmån.

Hur länge ska man spara körjournal?

Den skall sparas i 7 år, i enlighet med bokföringslagen. - Innan man investerar i en körjournal är det viktigt att dubbelkolla så att leverantören kan erbjuda detta och försäkra sig om att de har ett pålitligt lagringssystem, säger Mathias Eliasson.

Vad händer om man inte har körjournal?

– Skatteverket bryr sig inte om hur mycket bilen/fordonet körts privat, dvs mil i körjournalen utan täckning/logger antas bara vara privata. – Du får 18,5 kr/per mil i skattefri milersättning. ... icke godkänd körjournal blir att skattefri milersättning du tagit ut ska beskattas som lön.

Vad ingår i tjänstebil?

En förmånsbil är en bil som tillhandahålls av arbetsgivaren och som den anställde får använda både i jobbet och privat. ... Då äger eller leasar företaget fortfarande bilen men den anställde står för alla kostnader genom ett bruttolöneavdrag och betalar förmånsskatt.

Hur funkar körjournal?

Den som använder bilen ska anteckna alla resor med bilen på ett detaljerat sätt. En körjournal kan föras manuellt på ett vanligt papper eller i en dator, men det allra smidigaste är att använda sig av en elektronisk körjournal. Den kopplas enkelt in i bilen och alla körningar registreras automatiskt.

Vem ska föra körjournal?

Vem ska föra körjournal? Ofta är det personer som har förmånsbil som för körjournal. Anledningen är att de måste kunna visa upp för arbetsgivaren hur mycket de har kört i tjänsten och hur mycket de har kört privat.

Vad krävs för att få tjänstebil?

En tjänstebil är avsedd att enbart användas i tjänsten. Privat körning är begränsad till maximalt tio mil vid högst tio tillfällen per år. Kör du kör mer än så riskerar du att bli straffbeskattad. Skatteverket kan be dig bevisa att du endast använder bilen i tjänsten.

Hur bokför man körjournal?

Kostnader för milersättning redovisas i kontogrupp 73 för anställda och i kontogrupp 58 för delägare som inte är anställda. Skulder till anställda och delägare bokförs i kontogrupp 28, egna insättningar bokförs i kontogrupp 20 och utbetalningar av likvida medel bokförs i kontogrupp 19.

Vilka regler gäller för firmabil?

Alla som ska använda företagsbilen måste vara myndiga och ha ett giltigt körkort. I annat fall gäller inte bilförsäkringen. De anställda måste få information om vilka bilar de har tillgång till och varje år måste körkortets giltighet kontrolleras. När anställda använder företagsbilen måste de föra körjournal.

Relaterade inlägg: