Vad händer om man kopplar lampan fel?

Innehållsförteckning

Vad händer om man kopplar lampan fel?

Vad händer om man kopplar lampan fel?

Även vid ett jordat lamputtag spelar det ingen roll med fas-noll bara de sitter på rätt och avsedd plats, det som kan vara farligt där är rena felkopplingar, förväxlingar där fas hamnar på jord. Så att växla plats på fas-noll vid en förbrukare är i princip alltid ofarligt och stör inte funktionen.

Vad är L el?

L står för ”Live” = Fasledare, dvs. spänningsförande ledare. N står för ”Neutralledare”, tidigare kallad Nollan. ... Du kan jämföra med en vanlig golvlampa där man ju kan stoppa stickproppen i vägguttaget på två olika sätt, och då skiftar man naturligtvis anslutningen till fas och neutralledare i lampan.

Vad händer om man inte jordar en lampa?

Om du inför jord i höljet och en annan apparat i rumet som inte är jordad blir stömförande och du tar i denna apparat samtidigt som du tar i den jordade armaturen så kommer det att gå en ström genom kroppen, vilket det inte annars skulle göra.

Vad händer om man kopplar ihop fas och nolla?

Eftersom man i Sverige kan vända stickproppen 180 grader så kan fas och nolla byta plats ändå. Det är dock av yttersta vikt att du inte blandar ihop en eventuell gul/grön ledare eftersom den är en skyddsledare (jord). Det verkar dock som att du inte har någon sådan i ditt fall så då är allt OK. Inga risker?

Vad betyder p inom el?

Pi[redigera | redigera wikitext] ... Talet π (pi), även kallat Arkimedes konstant, är en matematisk konstant som representerar förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter. Dess värde är knappt 3,1416 men då talet är irrationellt kan det aldrig skrivas ut exakt med siffror.

Vad betyder N och L på el?

L står för fas (live) och N för nolla (neutral) . Nollan brukar för det mesta (alltid) vara blå, så koppla den bruna på L och den blå till N så bör det bli rätt.

Relaterade inlägg: