Var fäster hälsenan?

Innehållsförteckning

Var fäster hälsenan?

Var fäster hälsenan?

Hälsenan är den djupa och ytliga vadmuskelns gemensamma sena och löper utefter underbents baksida där den slutligen fäster in i hälbenet. Senan består av senceller och dessa celler producerar ett mycket välordnat nätverk som omger dessa celler.

Varför får man hälseneinflammation?

Det är vanligt att ont i hälsenan i samband med fysisk aktivitet som löpning eller hopp. Smärtan kan till exempel komma om du har tränat på ett annat sätt än du brukar, eller när du har tränat lite hårdare än tidigare.

Hur förebygger man hälseneinflammation?

Förebygg hälseneinflammation

  1. Öka aktivitetsnivå gradvis. När du börjar träna är det viktigt att börja långsamt och öka gradvis.
  2. Ta det lugnt. Undvik hård träning som frestar på hälsenorna, som backträning, om du inte är van. ...
  3. Sluta om det gör ont. ...
  4. Stretcha. ...
  5. Öva styrka och balans. ...
  6. Varierad träning.

Varför får man ont i hälsenan?

Smärta i hälsenan beror antingen på akut skada eller längre tids överbelastning. Den akuta skadan orsakas ibland av en bristning i senan med en blödning och svullnad som följd vilket också ger upphov till smärta. En stramhet i vadmusklerna kan vara en annan orsak till smärta i hälsenan.

Kan man gå med trasig hälsena?

Du kan behöva med kryckor ett par månader efter skadan. Sedan kan du få träna med hjälp av en fysioterapeut under lång tid. Du kan börja träna som vanligt tidigast ett halvår efter att hälsenan gick av.

Kan man sträcka hälsenan?

Symtomen på en brusten hälsena kan vara: För patienten känns det som om någonting har ”gått av” eller som en ”hård spark eller hårt slag” mot benet. Detta åtföljs av förlorad styrka och en oförmåga att aktivt sträcka på foten. Det går inte längre att gå på tå, men smärtan är inte så svår.

Varför får man ont i fotleden?

Möjliga orsaker En vanlig anledning till att du får ont i fotleden kan vara felbelastning eller en överansträngd fotled. Du kan få en svullen fotled som ömmar vid olika typer av påfrestningar. Det kan orsakas av träning såsom löpning och påverka leder, muskler, senor och nerver.

Kan man stretcha hälsenan?

Stretching av hälsenan Stå på ett trappsteg (eller högre tröskel) med hälarna utanför kanten. Sänk långsamt hälarna tills du känner ett starkt drag i hälsenan och vaderna. Håll stretchnigen i ungefär 20 sekunder och höj sedan hälarna tills de är i nivå med trappsteget igen. Repetera övningen 4 gånger.

Relaterade inlägg: