Vad gäller vid körfältsbyte?

Innehållsförteckning

Vad gäller vid körfältsbyte?

Vad gäller vid körfältsbyte?

Körfältsbyte

  • Kontrollera hur trafiken framför ser ut.
  • Är avståndet till framförvarande okej, kolla: Inre backspegeln. ...
  • Om det ser bra ut, slå på blinkers.
  • Avvakta i några sekunder. Ha rörlig blick och se hur de andra trafikanterna reagerar.
  • Kolla döda vinkeln en sista gång.
  • Sväng lugnt över i det nya körfältet.

Vad menas med körning i körfält?

Regler gällande körfältsplacering. Du bör alltid välja det körfält som är längst till höger. Det finns dock tillfällen när du får välja det körfält som är lämpligast för din färd. På motorväg är det lägst hastighet i körfältet längst åt höger och högst hastighet i körfältet längst åt vänster.

Vilka risker finns vid körfältsbyte?

Den som gör ett körfältsbyte är den som har störst ansvar för att det sker säkert. Det är förbjudet att göra ett körfältsbyte om det inte kan ske utan fara. Även den som uppmärksammar att förare i ett annat körfält vill köra in i det egna körfältet har stort ansvar. Man har då skyldighet att underlätta körfältsbytet.

Vad är Grundplacering?

ex. ska svänga vänster några hundra meter längre fram så är det okej att ha placering i körfältet längst till vänater. Om inte, så ska din placering vara i körfältet längst till höger, om detta inte viker av höger så att du hamnar fel. Vi talar om grundplacering nu.

Kan du behålla din placering och ändå köra mot centrum?

Vid smal enkelriktad gata kan du behålla din placering vid korsning (vänster) även om det står parkerade bilar längs med höger sida av vägen. Eftersom förare som kommer från den korsande gatan bara kan köra i samma körriktning som du själv.

Vilket körfält ska du välja för att köra till Göteborg?

Normalt ska du välja det körfält som är längst till höger i din färdväg. Det brukar vara lägst hastighet i körfältet längst åt höger och högst hastighet i körfältet längst åt vänster. Om hastighetsbegränsningen är högre än 70 km/h får vanligen omkörning bara ske till vänster.

Vad är en körbana?

Körbana är den del av en väg där fordonstrafik är tillåten. Körbanan delas in i körfält. Enligt Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651) är en körbana "En del av en väg som är avsedd för trafik med fordon, dock inte en cykelbana eller en vägren".

Vad är grundregeln i trafiken?

I korta drag handlar trafikens grundregler om att du: ... En trafikant skall uppträda så att han eller hon inte i onödan hindrar eller stör annan trafik. En vägtrafikant skall visa hänsyn mot dem som bor eller uppehåller sig vid vägen.

Relaterade inlägg: