Varför har man födelsemärken?

Innehållsförteckning

Varför har man födelsemärken?

Varför har man födelsemärken?

I huden finns ett ämne som heter melanin och ibland är koncentrationen av melanin högre på ett visst ställe. Då uppstår ett födelsemärke. Orsaken till denna melaninansamling är både genetisk och ett resultat av att huden utsätts för solljus.

Varför får man utstående födelsemärken?

Ett födelsemärke är en mörk fläck på huden. Det innehåller extra mycket pigment, som är det färgämne som gör huden mörkare när den utsätts för sol. De flesta födelsemärken är ofarliga men det är viktigt att hålla koll på om de förändras. Födelsemärken kallas ibland leverfläckar och på medicinskt språk heter de nevus.

Vart vänder man sig för att ta bort leverfläckar?

Vissa födelsemärken kan tas bort genom ett mindre ingrepp på en vårdcentral, medan andra behöver opereras bort på en specialistmottagning. Det beror på hur födelsemärket ser ut, och var det sitter. Inom den offentliga sjukvården tas födelsemärken endast bort om det finns en medicinsk anledning att göra det.

Har alla födelsemärken?

Födelsemärken kan vara medfödda men det är vanligt att de uppstår någon gång under de första levnadsåren. Därefter brukar man få fler och fler fram till trettioårsåldern. Det är inte ovanligt att få nya födelsemärken under en graviditet. Vissa personer har många födelsemärken, andra få.

Varför får barn Smultronmärken?

De beror på att blodkärl utvidgar sig och samlas i ett litet nystan. Ibland talas det också om blodkärlstumörer. Ett smultronmärke finns vid födseln och blir vanligtvis synligt under de första levnadsveckorna. Detta slags födelsemärke kan se obehagligt utan men är helt ofarligt.

Hur mycket kostar det att ta bort ett födelsemärke?

Då det är kostnadsfritt att ta bort dessa födelsemärken på vårdcentralen så rekommenderar vi det i första hand. Behöver du ta bort födelsemärken eller leverfläckar som ändrat karaktär, blödigt eller uppmärksammats av annan anledning måste detta alltid skyndsamt opereras bort.

Hur blir man av med skin tags?

Hudflikar och fibrom är ofarliga och behandlas i stort sett endast av kosmetiska skäl – även om de i vissa fall kan orsaka irritation och klåda p.g.a. skav mot kläder eller smycken. Dessa kan lätt behandlas genom att man bränner bort dem med diatermi.

Är det farligt att få nya leverfläckar?

Det kan vara farliga födelsemärken. Nya eller förändrade födelsemärken kan nämligen vara ett tecken på malignt melanom, en typ av hudcancer. Personer med ljus hy eller stora födelsemärken är mer sårbara för cancer än andra. Risken att drabbas ökar med åldern.

Relaterade inlägg: