Vad behöver man göra efter man bytt efternamn?

Innehållsförteckning

Vad behöver man göra efter man bytt efternamn?

Vad behöver man göra efter man bytt efternamn?

Du behöver förnya dina id-handlingar som pass, legitimation och körkort när du har bytt namn. Transportstyrelsen skickar information till dig när du har gjort ditt namnbyte. Läs på Polisens webbplats om hur du gör för att förnya ditt pass.

Hur lång tid tar det att byta efternamn efter vigsel?

Om ansökan kommer in till Skatteverket senast samma dag som vigseln äger rum förvärvas namnet redan från vigseldagen. Om ansökan kommer in senare förvärvas namnet från registreringsdagen (35 § PNL). Byte av efternamn i äktenskapet behöver inte innebära att makarna får fullständig namngemenskap.

Vad kostar det att byta efternamn till ditt barn?

  • Det kostar däremot ingenting att byta till ett vanligt efternamn som din förälder eller din maka eller make redan har. Då ansöker du på blanketten Efternamn, byte – Ansökan (SKV 7502) SKV i stället. Ladda ner blanketten för att ansöka om att ändra ditt eller ett barns efternamn.

Kan man byta efternamn när man gifter sig?

  • Vid giftermål är det många som väljer att byta efternamn för att använda samma som maken eller makan. Detta görs inte automatiskt när du gifter dig utan du behöver fylla i en blankett på Skatteverkets hemsida. Det är avgiftsfritt och går att göra antingen efter eller inför vigseln.

Hur kan du ändra ditt efternamn på Skatteverket?

  • Du kan ändra efternamn på flera sätt, till exempel byta till ett dubbelt efternamn eller till ett efternamn som redan bärs av minst 2 000 personer. På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) ... Du betalar in avgiften för ett namnbyte till bankgiro 5194-7273.

Hur lång tid tar det att byta förnamn?

  • Skatteverket handlägger ditt ärende i turordning och normalt sett tar bytet ungefär en månad. Om du är under 18 år så måste du ha alla vårdnadshavares godkännande för att byta förnamn. Att byta förnamn kostar 250 kronor (2020) och det du betalar för är handläggningen. Blir det nya namn inte godkänt så betalar du ändå.

Relaterade inlägg: