Kan man byta golvbrunn?

Innehållsförteckning

Kan man byta golvbrunn?

Kan man byta golvbrunn?

Från och med Säkra Våtrum februari 2011 ska golvbrunn före 1990 alltid bytas ut vid renovering. Vid renovering ska golvbrunnar bytas ut om det inte är säkerställt att de fungerar felfritt - till exempel om de är defekta, saknar klämringar eller reservdelar.

När ska man byta golvbrunn?

1990 kom en ny golvbrunnsstandard (gällande branschegler) som kräver att golvbrunnar tillverkade före 1990 års standard skall bytas vid renovering av våtrumsgolv. ... Fungerande, befintliga golvbrunnar med bevarad klämringsfunktion eller oskadat membranfläns, som är typgodkända efter 1990, kan behållas vid renovering.

Vem får byta golvbrunn?

Bostadsrättsföreningen kan inte kräva att bostadsrättshavarna ska byta golvbrunnen, eftersom golvbrunnen faller inom föreningens underhållsansvar. Det är bostadsrättsföreningen som avgör när golvbrunnen ska bytas och som ska bekosta det.

Kan man byta klämring?

Om golvbrunnen är konstruerad med klämring kan det gå att köpa en ny klämring. Om brunnen är konstruerad utan klämring måste den bytas. Annars går det inte att ansluta brunnsmanschett eller plastmatta säkert. Det kan finnas undantag för vissa specialbrunnar med särskild fläns mot vilken manschett enbart klistras.

Vad kostar det att byta golvbrunn i tvättstuga?

Kostnad för att byta en golvbrunn badrum, tvättstuga, garage eller källare etc. och vilken typ av bjälklag den är monterad i. Prisexempel för att byta en golvbrunn är ca: 5000 kr.

När slutade man med Gjutjärnsbrunn?

Rostiga gjutjärnsbrunnar före 1990 ska alltid bytas ut. I Säkra Våtrum april 2008 skärps reglerna så att golvbrunnar före 1990 ska bytas ut.

Hur ser en godkänd golvbrunn ut?

Golvbrunn i våtrum ska vara monterad så att minsta avstånd mellan väggens tätskikt och yttre fl äns är 200 mm, se fi g 3.8a. Golvbrunn ska placeras så att den går att rengöra och så att ett demonterbart vattenlås kan lyftas ur.

Vem ansvarar för golvbrunnen i en bostadsrätt?

Därför är det viktigt att föreningen noga kontrollerar arbeten som en medlem gör utanför lägenheten eftersom föreningen får det framtida underhållsansvaret. I ert fall har dock medlemmar ansvar för golvbrunn. Just golvbrunnen bör medlemmen kunna byta själv, men anslutande ledningar faller under föreningens ansvar.

Vad gäller för golvbrunn?

Golvbrunn i våtrum ska vara monterad så att minsta avstånd mellan väggens tätskikt och yttre fl äns är 200 mm, se fi g 3.8a. Golvbrunn ska placeras så att den går att rengöra och så att ett demonterbart vattenlås kan lyftas ur.

Vad är en klämring golvbrunn?

– När du lyfter på brunnslocket ska du se golvbrunnen, och det ska inte vara någon gegga från tätskiktet i den. Du ska även se klämringen – om den fattas eller sitter löst är det stor varningsflagga, för då är det inte tätt. Golvbrunnens placering i höjdled är viktig, den ska sitta i samma nivå som tätskiktet.

Relaterade inlägg: