Vad betyder kvalifikationsnivå SeQF?

Innehållsförteckning

Vad betyder kvalifikationsnivå SeQF?

Vad betyder kvalifikationsnivå SeQF?

De kvalifikationer som är inplacerade på nivåerna 4-6 kännetecknas av ytterligare fördjupning och specialisering, utvecklat kritiskt tänkande och förmåga att leda i förhållande till nivåerna 1-3.

Vad är SeQF nivå 5?

Sveriges referensram för kvalifikationer (SeQF) har refererats (kopplats) till EQF för att underlätta jämförelser av kvalifikationer mellan länder. SeQF har samma antal nivåer som EQF och SeQF 5 har sin motsvarighet i EQF 5. EQF fungerar som en nyckel för jämförelser.

Vad betyder SeQF?

Sveriges referensram för kvalifikationer SeQF är ett system för att klassificera och utforma kvalifikationer för att säkerställa deras tydlighet, överförbarhet och kvalitet. Det är ett översättningsverktyg som beskriver olika kvalifikationer i form av läranderesultat.

Vad är en KY utbildning?

KY (kvalificerad yrkesutbildning) är den tidigare benämningen på yrkeshögskoleutbildningar, idag förkortat YH. KY-utbildningar var en eftergymnasial utbildning på högskolenivå som togs fram för att matcha arbetslivets krav på kompetens.

Vad finns det för YH-utbildning?

YH-utbildningar är statsfinansierade eftergymnasiala yrkesutbildningar med stark koppling till arbetslivet. En YH-utbildning ska svara mot ett verkligt behov i arbetslivet. Därför deltar arbetslivet både i utformningen av utbildningen och genom att ställa sina arbetsplatser till förfogande under delar av utbildningen.

Vad menas med YH?

Det finns två examina: Yrkeshögskoleexamen och Kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Utbildningarnas längd anges i yrkeshögskolepoäng (YH-poäng), där fem poäng motsvarar en veckas studier på heltid. 100 poäng motsvarar ett halvårs heltidsstudier, 200 poäng ett års heltidsstudier, 400 poäng två års heltidsstudier osv.

Hur funkar yrkeshögskola?

YH-utbildningar kombinerar teori med praktiskt lärande på en arbetsplats. De erbjuds inom branscher där det finns ett uttalat behov av välutbildad arbetskraft. Innehållet i utbildningarna bygger på kunskap som uppkommit vid produktionen av varor och tjänster, och de syftar till att leda till jobb direkt efter examen.

När börjar YH-utbildningar?

Det finns ingen gemensam antagning eller sista ansökningsdatum för YH-utbildningar. Utbildningarna startar året om, vilket innebär att det kan finnas restplatser när som helst under året.

Vad får man för examen från yrkeshögskola?

Examensbevis och utbildningsbevis En studerade som uppfyller examensvillkoren, det vill säga är godkänd på alla kurser som ingår i utbildningen, har rätt att ett examensbevis. Om det finns kurser som inte klarats av har den studerande rätt att istället ett utbildningsbevis.

Hur mycket är en YH-poäng?

Poängsystemet. Precis som på högskola och universitet, motsvarar YH-utbildningens längd ett visst antal poäng. Ett års studier på heltid motsvarar 200 YH-poäng, vilket innebär att två år motsvarar 400 YH-poäng och så vidare.

Relaterade inlägg: