Får man dika blöt mark?

Innehållsförteckning

Får man dika blöt mark?

Får man dika blöt mark?

Skyddsdikning får inte leda till att den nivå grundvattnet hade innan skogen avverkades sänks. Det innebär att du inte kan skyddsdika på blöta marker. Blöt mark kännetecknas av att grundvatten bildar permanenta vattensamlingar i markytan.

Får man gräva ett dike?

Det är både förbjudet att gräva nya diken och lägga igen befintliga utan dispens. Staten tycker i stort att infrastrukturen för vatten i odlingslandskapet ska konserveras. Men ett nytt domslut ger vägledning för den som vill lägga igen ett dike. ... Diken ska både finnas och inte finnas.

Vilken typ av skopa ska användas vid dikning av torvmark?

Standardutrustningen bör bestå av en vanlig släntskopa och någon typ av specialskopa för dikning. Hydraulisk rotortilt och snabbkoppling bör alltid användas. Vänster: Djupgrävskopan används framför allt vid svårare förhållanden, exempelvis på steniga moränmarker.

Hur djupt får man rensa ett dike?

När du rensar ett dike är syftet att upprätthålla dikets ursprungliga djup och läge. Det innebär att du inte får rensa djupare eller bredare än vad som bestämts i ett tillstånd (förrättning) eller vad som kan visas vara senast lagliga djup.

Hur göra ett dike?

Man börjar med att gräva ett 1,5-2 meter brett dike med ett djup på c:a 50-60 cm. Diket grävs ut och i detta lägger man sedan först ut 5 cm grus, singel eller makadam. Sedan lägger man ett dräneringsrör med 10 cm i diameter. Ovanpå rör lägger man sedan singel, grovt grus eller makadam igen upp till markens yta.

Får man rensa diken?

Dikesrensning är en åtgärd där du rensar gamla diken ned till den gamla dikesbottnen. Skyddsdiken däremot ska du inte rensa. I många fall krävs samråd med Skogsstyrelsen minst sex veckor innan du påbörjar dikesrensning.

Relaterade inlägg: