Får man parkera om det inte finns någon skylt?

Innehållsförteckning

Får man parkera om det inte finns någon skylt?

Får man parkera om det inte finns någon skylt?

På en gata eller allmän väg får du inom tättbebyggt område parkera högst 24 timmar i följd på vardagar utom vardag före sön- och helgdag. Det gäller både på platser där det inte finns några vägmärken och där det är utmärkt med ett ”P” utan någon skylt under som säger något annat – till exempel ”2 tim”.

Hur länge får man parkera om det inte står något?

Om inget annat anges är parkering tillåten i 24 timmar. Ofta är dessa skyltar kompletterade med så kallade tilläggstavlor som anger hur lång tid du får parkera samt mellan vilka klockslag. Grundregeln med 24 timmars parkering i följd gäller endast på helgfria vardagar utom dagar före söndag och helgdag.

Får man parkera?

Parkeringsreglerna bygger på två enkla huvudprinciper: Du får inte stanna eller parkera så att fara uppstår du hindrar eller stör andra. 5 Inom tättbebyggt område får du inte stanna eller parkera på allmänna platser utanför vägen, t. ex. i diken, i skiljeremsor, i parker, i planteringar eller liknande.

Måste hela bilen vara innanför en parkeringsruta?

Glöm inte att parkeringsreglerna gäller hela fordonet. Är P-platsen markerad ska alla hjulen stå innanför rutan.

Får man parkera utanför någon annans tomt?

Du ska stanna eller parkera så nära vägkanten som du kan. Utanför tättbebyggt område ska du stanna eller parkera utanför körbanan om det är möjligt. Du får inte parkera så att du hindrar någon annan från att komma in i sitt fordon. Du får inte parkera så att du hindrar andra fordon från att komma iväg.

Får man parkera på vägkanten?

På en väg får du endast stanna eller parkera på höger sida i färdriktningen. På vägar med enkelriktad trafik får du dock även stanna eller parkera på vänster sida. Du ska stanna eller parkera så nära vägkanten som du kan. Utanför tättbebyggt område ska du stanna eller parkera utanför körbanan om det är möjligt.

Hur nära garage utfart får man parkera?

Du får inte stanna eller parkera i en vägkorsning eller närmare än tio meter från den korsande körbanans ytterkant. I en vägport eller i en tunnel får du inte stanna eller parkera. Du får varken stanna eller parkera på eller i närheten av ett backkrön.

Relaterade inlägg: