Vad betyder Kontantfri?

Innehållsförteckning

Vad betyder Kontantfri?

Vad betyder Kontantfri?

I Sverige är kontanter enligt Riksbankslagen lagliga betalningsmedel och det betyder att vi ska kunna betala med dem överallt. ... En butik kan alltså i princip vägra att acceptera kontanter överhuvudtaget, vägra att acceptera mynt eller vissa valörer (till exempel tusenlappar).

Varför kontantfritt?

Sverige håller på att bli världens första land utan kontanter. För 50 år sedan var det mycket ovanligt att betala med något annat än sedlar och mynt. I dag är det färre än 10 procent av svenskarna som använder kontanter.

Finns det några nackdelar att betala med kontant?

Fördelar och nackdelar med att betala med kontanter Nackdelarna är att du alltid måste bära runt på kontanter - ett kort eller bara mobilen är smidigare eftersom du har allt på samma plats i ordning. En annan nackdel med kontanter i dagens Sverige är också att du kan få svårt att betala för dig om bara har kontanter.

När kommer Sverige bli kontantfritt?

Svensk Handel har i en undersökning ställt frågan om hur utvecklingen av framtida betalningsmedel i handeln kan komma att se ut. Av drygt 700 handlare har två tredjedelar svarat att man i handeln troligen kommer att sluta ta emot kontanter redan innan år 2030.

Är kontantfritt lagligt?

Måste inte alla butiker ta emot kontanter? Nej. Principen i Riksbankslagen är att alla är skyldiga att ta emot betalning i kontanter. Men det går att avtala bort skyldigheten i många verksamheter, som till exempel i butiker.

Vad kan man köpa med kontanter?

I många fall råder avtalsfrihet om kontanter. Eftersom det i många fall råder avtalsfrihet så kan butiker, restauranger, bussar och gym bestämma att man som kund till exempel bara kan betala med kort. Eller för den delen att butiken eller restaurangen inte accepterar mynt som betalning eller vissa valörer på sedlar.

Relaterade inlägg: