Vad heter Medelpads Landskapsvapen?

Innehållsförteckning

Vad heter Medelpads Landskapsvapen?

Vad heter Medelpads Landskapsvapen?

Medelpads landskapsvapen[redigera | redigera wikitext] Medelpads landskapsvapen är: Medelst vågskuror fyra gånger delat av blått, silver, rött, silver och blått. De silverfärgade vågskurorna representerar Indalsälven respektive Ljungan. Vapnet kröns i likhet med alla landskapsvapen av en hertiglig krona.

Vad kallas Skånes vapen?

Griphuvudet är en heraldisk förkortning av gripen i kung Eriks pommerska släktvapen (som numera ingår i vapnet och flaggan för den tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern). De två län som fram till 1996 fanns i landskapet hade också vapen med gripmotivet.

Vad heter Härjedalens Landskapsvapen?

Härjedalens landskapsvapen är: I fält av silver ett, med ett rött ämnesjärn belagt, ovanifrån sett svart städ med hornet nedåt och åtföljt till höger av en svart smidestång och till vänster av två stolpvis ställda svarta smideshammare med röda skaft, den övre störtad.

Vad kallas Dalarnas vapen?

Två korslagda dalpilar är en frihetssymbol för dalfolket. De flesta majstänger i Dalarna pryds av detta tecken mitt på stången eller nära toppen. Dalarnas vapen är två korslagda dalpilar i guld med spetsar i silver på blå botten.

Vad heter havet öster om Medelpad?

Medelpad gränsar i söder till Hälsingland, i väster till Härjedalen, i nordväst till Jämtland, i norr till Ångermanland och i öster till Bottenhavet.

Vad heter Hälsinglands vapen?

I svart fält en gyllene bock med röd beväring. Vapnet kröns av en hertiglig krona. Vid Gustav Vasas liktåg 1560 var vapnet en tambock stående på alla fyra, men omvandlades till nuvarande stenbocken stående på bakbenen.

Vad heter Lapplands vapen?

Lapplands vapen visar en så kallad vildman, som var en känd mytologisk figur under renässansen. Vildmannen var något av en nordisk Herkules, en figur som utstrålade styrka. Denna heraldiska figur förekom i flera vapenkompositioner vid denna tid, bland annat som sköldhållare till såväl det danska som svenska riksvapnet.

Vad heter Östergötlands Landskapsvapen?

Östergötlands landskapsvapen är det heraldiska vapnet för det svenska landskapet Östergötland. Vapnets blasonering fastställdes 1972 och lyder: I rött fält en gyllene grip med drakvinge och draksvans samt med blå draktunga och beväring, i vart av sköldens hörn åtföljd av en ros av silver.

Vilken är Härjedalens landskapsblomma?

Härjedalens landskapsblomma - Mosippa.

Relaterade inlägg: