Får man göra sin egen gravsten?

Innehållsförteckning

Får man göra sin egen gravsten?

Får man göra sin egen gravsten?

Göra egen gravsten Man kan köpa en om man vill men man kan också tillverka en gravsten själv. Man kan till exempel gjuta en gravsten i betong eller liknande. Då kan man själv välja vilken storlek och form det ska vara på stenen. Betong är också väderbeständigt och lätt att rista in saker i.

Kan man flytta grav till minneslund?

1 § begravningslagen (1990:1144) får stoft eller aska som gravsatts på en begravningsplats inte flyttas från en gravplats för att gravsättas någon annanstans. Tillstånd får dock ges till en sådan flyttning om det finns särskilda skäl för det och om det är klarlagt var stoftet eller askan skall gravsättas på nytt.

Var kan jag bli begravd?

Gravsättning av kista får endast ske på en allmän eller enskild begravningsplats, men det finns andra möjligheter för askan. Om man önskar att strö askan på en annan plats, till exempel över öppna vatten eller i naturen, kan man söka tillstånd för det hos Länsstyrelsen.

Vem sätter gravsten?

Det är gravrättsinnehavaren som bestämmer vem som får gravsättas inom gravplatsen och även förse gravplatsen med en gravsten. Men gravrättsinnehavaren är också skyldig att ta hand om gravplatsen och se till så att gravanordningen inte utgör en säkerhetsrisk.

Relaterade inlägg: