Vem ha rätt att döpa ett barn?

Innehållsförteckning

Vem ha rätt att döpa ett barn?

Vem ha rätt att döpa ett barn?

Dopet i Svenska kyrkan Ett barn får döpas när dess vårdnadshavare begär att barnet ska döpas till kyrkans tro. Det innebär att om barnet har två vårdnadshavare måste de vara överens. En vuxen får döpas när han eller hon begär att bli döpt till kyrkans tro.

Kan man byta ut gudföräldrar?

Karin Långström Vinge har skrivit att pastorsexpeditionen på hemorten kan vara behjälplig, kontraktsprosten Thorgny Larsson Lantz menar dock att en fadder inte kan tas bort i efterhand eftersom noteringen i dopboken ska ses som ett angivande av hur förhållandena var vid doptillfället.

Hur gör man om man vill ha dop?

I dopet ger man barnet eller den vuxne som döps möjligheten att få del av en större gemenskap, med Gud och en församling. Dopet är ett löfte om befrielse och beskydd. Man tackar Gud för det under som det nyfödda barnet är. Dopet är kravlöst, barnet behöver inget prestera utan är en gåva från Gud.

Varför barndop?

En troende och omvänd person som ännu inte är döpt, eller enbart barndöpt, betraktas idag inom baptistiska rörelser som pånyttfödd kristen och frälst. Dopet betraktas som en symbol för att man begraver det gamla livet och blir pånyttfödd, men den egentliga pånyttfödelsen anses ske vid omvändelsen.

Relaterade inlägg: