Vad menas med kvitta?

Innehållsförteckning

Vad menas med kvitta?

Vad menas med kvitta?

Kvittning innebär att en gäldenär som har en motfordran hos en borgenär får kvitta (avräkna) sin fordran mot sin skuld till borgenären. Fordringarna upphör att gälla till den del de täcker varandra.

Kan kvitta korsord?

Synonymer till kvitta

  • avräkna, avskriva, utjämna, cleara, balansera.
  • göra detsamma, komma på ett ut, vara likgiltigt.

Vad betyder motfordran?

Kvittning regleras i skuldebrevslagen avseende den situation att ett skuldebrev har överlåtits och att en gäldenär som har en fordran på överlåtaren vill kvitta den fordringen (genfordringen) mot den nye borgenärens fordran på gäldenären (huvudfordran).

Vad är Kvittningslagens syfte?

Kvittningslagen gäller om arbetsgivaren av misstag har betalat ut för mycket lön. Enligt Kvittningslagen har arbetsgivaren inte rätt att utan vidare dra av det på nästa löneutbetalning. Innebörden av lagen är att arbetsgivaren först ska söka ditt medgivande till kvittning.

Vad menas med fodring?

En rätt för en person att få en viss prestation (exempelvis betala pengar) av en annan person. Den person som har rätt att få prestationen kallas vanligen borgenär (alternativt fordringsägare eller kreditor). Den som är skyldig att utföra prestationen kallas gäldenär.

Vad är ett Fordringsförhållande?

Fordringsrätten beskriver ett rättsligt förpliktande fordringsförhållande mellan två eller flera personer, en borgenär, även kallad fordringshavare och en gäldenär. Fordringsrätten behandlar fordringsanspråket, ett rättsligt förpliktigande anspråk på en naturaprestation eller en penningprestation.

Vad menas med Löneskuld brutto?

En löneskuld påverkar en medarbetares ekonomi negativt, eftersom återbetalning ska ske brutto (hela summan före skatt) istället för netto. Medarbetaren måste betala tillbaka mer pengar än hen har fått. En löneskuld är när en medarbetare har fått för mycket lön och inte får lön följande månad.

Får arbetsgivare kvitta lön?

1 § Arbetsgivare får ej i vidare mån än som anges i denna lag göra avdrag på arbetstagares fordran på lön eller annan ersättning på grund av anställningen (lönefordran) för att kvitta med motfordran hos arbetstagaren. ... 2 § Kvittning mot lönefordran får ske med arbetstagarens medgivande.

Relaterade inlägg: