Vad är en kritisk fråga?

Innehållsförteckning

Vad är en kritisk fråga?

Vad är en kritisk fråga?

Några exempel på frågor att ställa när du lyssnar på en föreläsning, läser kurslitteratur eller skriver: Av vilken anledning är det jag hör/ läser/skriver viktigt? Var har avsändaren fått informationen ifrån? Hur kan jag veta att det är sant?

Vad betyder kritisk analys?

Ber man dem kritiskt granska en text – även av den simplaste sort – läser de den för att hitta saker de kan kritisera. Då har de gjort en kritisk analys. De har skrivit sina åsikter men bara det negativa. Den stora frågan är vem som ska göra något åt det här.

Vad är en kritisk text?

De ska använda kunskapen till att granska fakta och förhållanden och tänka kritiskt. Lärare konstruerar både ämnet och lärandet genom de texter som han eller hon finner lämpliga för sammanhanget. Varje sekund under en skoldag sker således ett möte mellan den utvalda texten och dess läsare (eleverna).

Hur analyserar man kritiskt?

Kritiskt tänkande och analys Att förhålla sig kritiskt är att analysera ett problem, ett fenomen eller ett påstående, med andra ord att problematisera handlingar och yttranden om omvärlden. Detta utgör samtidigt grunden för det vetenskapliga förhållnings- sättet.

Relaterade inlägg: