Måste man ha försäkring på avställd moped?

Innehållsförteckning

Måste man ha försäkring på avställd moped?

Måste man ha försäkring på avställd moped?

En moped av klass I (EU-moped) måste ha trafikförsäkring om den inte är avställd. Mopedbilar är mopeder av klass I. En moped av klass II måste bara vara trafikförsäkrad när den används. ... Mopedförsäkringar är ofta årsförsäkringar och du betalar då för trafikförsäkringen under hela året även om du ställer av mopeden.

Vilket försäkringsbolag moped?

Länsförsäkringar erbjuder mopedförsäkring anpassad utifrån EU-moped eller vanlig moped. Grunden är en trafikförsäkring, som kan kompletteras med en halv- eller helförsäkring. Alla som kör moped måste enligt lag ha en trafikförsäkring.

Vad händer om man kör oförsäkrad moped?

Bryter man mot detta förbud döms man till penningböter. Penningböter utgörs av minst 200 kr och max 4000 kr. Se 29 § Lag om vägtrafikregister samt 5:3 Brottsbalken. Att köra en moped är också straffbelagt med böter, hur stort beloppet blir beror på hur länge man använt mopeden utan att den varit avställd.

Vad kostar det att försäkra mopedbil?

Försäkra mopedbil Försäkringspriset är ungefär detsamma som till vanlig moped, vilket betyder - väldigt dyrt. Räkna med runt 8000kr per år.

Kan du ha en helförsäkring på din moped?

  • Vill du ha en försäkring som ersätter skador på din moped som uppstått vid krock, skadegörelse eller brand så ska du välja vår helförsäkring. Den gäller också om din moped har blivit stulen och inte kommit till rätta inom en månad. Helförsäkringen är vårt mest omfattande skydd.

Har du kört en moped enligt lag?

  • Alla som kör moped måste enligt lag ha en trafikförsäkring. Om du är med i en krock ersätter trafikförsäkringen personskador och skador på annans egendom. Du kan komplettera med en halvförsäkring för ersättning om mopeden blir stulen.

Vad är en moped i klass 1?

  • Mopeder i klass 1 kallas ofta "EU-moped" och de är gjorda för en hastighet av högst 45 kilometer per timme. För att få köra Moped klass 1 måste du minst ha ett AM-körkort. Kom ihåg att ställa på din moped om den varit avställd hos transportstyrelsen. Även en mopedbil är en moped klass I.

Relaterade inlägg: