Vad är laterala Recessen?

Innehållsförteckning

Vad är laterala Recessen?

Vad är laterala Recessen?

Lateral stenos Den laterala stenosen ger mer symtom av ischiaskaraktär d v s rizopathiliknande smärta som ibland kan vara ensidig. Smärtan försämras av aktivitet men kan även förekomma i vila. Förträngningen leder till en påverkan av nervroten i recessen alternativt i foramen.

Vilka komplikationer kan förekomma vid spinal stenos?

Ja, liksom vid alla andra operationer finns det en risk att komplikationer kan uppstå. Sårinfektion förekommer i 2-3%. Nervskada med övergående eller bestående muskelsvaghet, känselbortfall eller nervsmärta i benet uppstår i 1%. Blödning i såret kan ge tryck på nerverna och kräva akut reoperation.

Vad är lateral stenos?

Vid diagnosen lateral spinal stenos (rotkanalstenos) är resultaten något sämre. Det är en förträngning av de sidohål mellan kotorna där nerverna passerar ut från ryggmärgskanalen.

Vad är spinal?

Spinal stenos betyder att det är trångt inuti ryggraden. Sjukdomen beror ofta på att diskarna mellan kotorna har sjunkit ihop så att nerverna som finns i ryggraden har kommit i kläm. Då kan du få ont i benen och svårt att gå. Spinal stenos är ovanligt om du är under 50 år.

Vad är spinal stenos för något?

Spinal stenos är en förträngning i spinalkanalen, oftast till följd av degenerativa förändringar i diskar, facettleder och ligamentum flavum. Förändringarna orsakar en central eller lateral mekanisk påverkan på nervrötter.

Kan man träna bort spinal stenos?

Vid vår ryggkirurgiska mottagning vid Östersunds sjukhus ingår sedan flera år ett träningsprogram i omhändertagandet av patienter med lumbal spinal stenos. Träningen består i belastning av cirkulationsapparaten, främst i form av cykling, och är grundad på det kliniska intrycket att träningen kan ha positiv effekt.

Kan man bli förlamad av spinal stenos?

Förträngning i ryggmärgskanalen, eller spinal stenos långvarig smärta som förvärras gradvis och strålar ut i armar och ben och som förvärras vid belastning. Det kan även förekomma domning och muskelsvaghet, vilket ofta förvärras vid ansträngning.

Vad betyder Foraminal stenos?

Foraminal stenos: Innebär att det är trångt för nerv- roten när den passerar ut i foramen intervertebrale.

Hur känns spinal stenos?

Bensmärta, främst vid stående eller gående, ofta förenad med domningar. Gång förvärrar eller utlöser ofta claudicatio-liknande symtom. Trötthetskänsla, svaghet och dålig styrsel av benen. Framåtböjning och sittande minskar symtomen till benen, patienten kan ofta cykla långa sträckor.

Relaterade inlägg: